Powered by Blogger.

Sunday, August 11, 2013

Latest Current Affairs: August 2013 (2nd Week)- Download as PDF

August 2013- Latest Current Affairs

August 2013 Current Affairs Questions and Answers for preparing Exams| SSC | UPSC | Civil Services | Bank | RRB and all other Competitive Examinations.

Latest Current Affairs from 2nd Week of August 2013 in PDF- useful for all competitive Examinations!!!!!


Q1. Who was appointed as the 23rd Governor of the Reserve Bank of India (RBI) for a time period of three years on 6 August 2013?
Ans. Raghuram Govind Rajan
Note: He is the Chief Economic Advisor to the government of India and he succeeds D. Subbarao who demits the office on 4 September 2013. He is 50 years of age and so far, he is the youngest person to become the Governor of the Central Bank of India.

Q2. Who became the first Indian bowler to top the bowlers' chart in the latest ICC ODI Player Rankings after former captain Anil Kumble claimed the top position in the ODI Rankings in 1996?
Ans. Ravindra Jadeja

Q3. Name the India's first indigenous nuclear submarine which became active on 10 August 2013?
Ans. INS Arihant

Q4. Which house of Parliament passed the historic companies Bill 2012 on 8 August 2013?
Ans. Rajya Sabha
Note: The new legislation, which would replace the nearly 57-year-old Companies Act of 1956 and would encourage the companies to undertake social welfare voluntarily instead of imposing the social responsibility. The bill was passed by the Lok Sabha on 18 December 2012.

Q5. Who has created a new history for India on 10 August 2013 by becoming the first women to win a medal for India in the World Badminton Championship?
Ans. PV Sindhu
Note: She won a Bronze medal.  World’s third position player Ratchanok Inthanon defeated Sindhu in the semi finals.

Q6. Which tennis player topped the Forbes list of highest-paid female athletes for the ninth straight year? Visit- http://currentaffairs4examz.blogspot.in/
Ans. Maria Sharapova

Q7. Indian Junior Women Hockey team won its first ever Bronze medal in ERGO Hockey Junior World Cup on 4 August 2013. Where was the event held?
Ans. Monchengladbac, Germany
Note: India beat England by 3-2 in a penalty shoot-out

Q8. Name the World’s first talking robot which was successfully sent into space on 4 August 2013 by Japanese Scientists?
Ans. Kirobo

Q9. Government approved setting up of all-women bank on 08 August 2013. What will be its name?
Ans. Bhartiya Mahila Bank Ltd

Q10. Which team retained the Ashes Series after the draw of third test held in Old Trafford, England?
Ans. England
Note: England leads the five match series 2-0 after three test.

Q11. Name the biggest warship since World War II unveiled by Japan on 6 August 2013? Visit- http://currentaffairs4examz.blogspot.in/
Ans. Izumo

Q12. NASA is all set to launch its next mission to Mars in November 2013 from Florida. What will be the project called?
Ans. Mars Atmosphere and Volatile Evolution (MAVEN)

Q13. Ministry of Communications and Information Technology inaugurated Data portal of India in New Delhi on 8 August 2013. Name the URL of the website?
Ans. www.data.gov.in
Note: It is aimed at sharing more and more data as it empowers and connects to policy making.

Q14. Name the indigenously developed rockets which were successfully test-fired by India on 7 August 2013from a multi-barrel rocket launcher (MBRL) from a base at Chandipur-on-sea near Balasore, off the Odisha coast?
Ans. Pinaka rockets
Note: Pinaka is an area weapon system with a range of 40 km.

Q15. Which team won the Nehru Trophy Boat Race 2013 held in Kerala?
Ans. Shree Ganeshan Chundan
Note: The Nehru Trophy Boat Race is conducted every year on the second Saturday of August. The tradition of the boat race started in 1952 after the first Prime Minister of India Jawaharlal Nehru visited Punnamada Lake in Alleppey (Alappuzha), Southern Kerala.

Q16. Name the Professional Snooker Player of India who won a Gold Medal in 2013 World Games in Snooker discipline?
Ans. Aditya Mehta

Q17. Where was the World Games 2013 took place where Aditya Mehta, the Professional Snooker Player won a gold medal for India?
Ans. Cali, Colombia

Q18. Who took charge as the Executive Director of the Union Bank of India on 5 August 2013? Visit- http://currentaffairs4examz.blogspot.in/
Ans. Rakesh Sethi

Q19. India and Pakistan exchanged fire at which area of Poonch Sector of Jammu and Kashmir on 6 August 2013 killing five Indian Soldiers?
Ans. Chakan Da Bagh

Q20. Who took oath to the office of US ambassador to United Nations on 2 August 2013?
Ans. Samantha Power

Q21 Who won the men's 10,000m at the World Athletics Championships held in Moscow?
Ans. Mo Farah

Q22. 14th World Championships in Athletics started on 10 August 2013. Where was it being held?
Ans. Moscow, Russia.

Q23. Name the Kadapa MP and YSR Congress party President who resigned from his position on 10 August 2013 due to the decision taken by congress regarding Telangana?
Ans. Jaganmohan Reddy

Q24. Indian Police Wrestlers won five gold medals on 5 August 2013 (the fifth day) in the World Police and Fire Games. At which place the games were held?
Ans. Belfast, England

Q25. Union Cabinet on 9 August 2013 approved the proposal for establishment of which new Wing in the Ministry of Information and Broadcasting?

Q26. Gitanjali, the collection of poems (song offerings) by Rabindranath Tagore was released in 14 different languages at Kolkata. Who hasa released it?
Ans. Mamata Banerjee, the Chief Minister of West Bengal

Q27. Who were selected to be conferred with US Presidential Medal of Freedom?
Ans. Former US President, Bill Clinton and talk show queen, Oprah Winfrey

Q28. NGT on 5 August 2013 banned mining or removal of sand from river beds across the country without licence and Environmental Clearance from the Union Ministry of Environment and Forests. What is the full form of NGT?
Ans. National Green Tribunal

Q29. World observed the International Day of the World's Indigenous People on 9 August 2013. What was the theme selected for the year 2013?
Ans. Indigenous peoples building alliances: Honouring treaties, agreements and other constructive arrangements.

Q30. Name the Bill introduced by Government in Rajya Sabha for stricter enforcement of laws to protect wildlife?
Ans. Wild Life (Protection) Amendment Bill, 2013

Q31. Nasa’s Curiosity rover celebrated its first anniversary on 6 August 2013. Name the planet on which it is on mission?
Ans. Mars

Q32. New International Terminal constructed at whic airport started its operation on 7 August 2013?
Ans. Chennai airport

Q33. Which country on 6 August 2013 successfully completed a Trial Run of World's Deepest Rail Tunnel under the Bosphorus Strait connecting Istanbul's European and Asian sides?
Ans. Turkey

Q34. Who took oath as the new President of Iran on 4 August 2013?
Ans. Hassan Rouhani


Q35. The first case of the human-to-human transmission of which flu was reported on 6 August 2013 from China?
Ans. H7N9

Q36. Where was the first public sector breast milk bank inaugurated on 07 August 2013? Visit- http://currentaffairs4examz.blogspot.in/
Ans. Kolkata

Q37. A company from Maryland, USA Sanaria has developed a malaria vaccine that has become the first in providing 100% protection against malaria. What is its name?
Ans. PfSPZ.

Q38. Which chess player from India won the Denmark's Politiken Cup on 5 July 2013 at Copenhagen, Denmark by gaining 9 out of the total possible 10 points?
Ans. Grandmaster Parimarjan Negi

Q39. Name the founder and Chief Executive Officer of Amazon who on 5 August agreed to buy the newspaper assets of the Washington Post Company for 250 million US dollar?
Ans. Jeffrey P Bezos

Q40. Who on 9 August 2013 won the Gujar Mal Modi Award for Science and Technology 2013?
Ans. Vinod Prakash Sharma
Note: He is an eminent scientist. The award was instituted by the G.M. Modi Foundation in the memory of industrialist Rai Bahadur Gujar Mal Modi in 1988.


For complete Current Affairs of 2013 visit the below link

Pin It
Download PDF click below
Print Friendly and PDF

Posted by : Currentaffairs4examz on 11.8.13
Categories:

0 comments:

Post a Comment

 

Popular Posts

Join Me On Facebook