728x90 AdSpace

Thursday, August 15, 2013

Indian Independence Quiz Questions

Indian Independence Quiz Questions
Quiz Questions on Indian Independence useful for all competitive Exams, Quiz Contests etc..
Q1. “Swaraj is my birthright and I shall have it” is the slogan given by which famous leader?
Ans. Bal Gangadhar Tilak

Q2. Who gave Gandhi the title “Mahatma”?
Ans. Ans. Rabindranath Tagore

Q3. Who was the First President of Independent India?
Ans. Rajendra Prasad

Q4. When Jallianwala Bagh massacre took place?
Ans.April 13, 1919

Q5. Who was the viceroy of India when Montague- Chelmsford reforms were introduced?
Ans. Lord Chelmsford

Q6. Whose famous motto was: “Give me blood and I will give you freedom”?
Ans. Subhas Chandra Bose

Q7. Among the following leaders who was appointed as the viceroy of Independent India?
Ans. Lord Mountbatten

Q8. Who wrote the National Anthem of India?
Ans. Rabindranath Tagore

Q9. When was the English East India Company established?
Ans.1600 A.D

Q10. Who was the Governor General of India when the first war of India’s independence broke out in 1857?
Ans. Lord Canning

Q11. Who wrote the book “India’s First War of Independence”?
Ans. Vinayak Samodar Savarkar

Q12. Who was the Lal in Lal, Bal, Pal?
Ans. Lala Lajpat Rai

Q13. Who created Indian National Army for Indian Independence?
Ans.Netaji Subhash Chandra Bose

Q14. Who set up the Indian Independence League?
Ans. Rash Bihari Bose

Q15. Who gave the slogan “Dilli Chalo” or “March to Delhi”?
Ans. Subhash Chandra Bose

Q16. Where was the Civil disobedience movement launched in 1922?
Ans. Bardoli

Q17. At which session of the Indian National Congress was “Vande Mataram” sung for the first time?
Ans.1896 Session

Q18. When the Republic of India was officially proclaimed?
Ans. 26 January 1950

Q19. Who is father of the Nation?
Ans. Mahatma Gandhi

Q20. The colors of our Indian Flag hold a special significance. What does the blue wheel positioned in the center of the Flag signifies?
Ans. Wheel of Law

Q21. Indian National Congress was founded by?
Ans. Allan Octavian Hume

Q22. This PM pioneered the slogan "Jai Jawan, Jai Kisan". He got part of his name from Kashi Vidya Peetha. Who is he?
Ans. Lal Bahadur Shastri

Q23. Name the Prime minister who gave a very famous speech “A Tryst with Destiny”?
Ans. Jawaharlal Nehru
Q24. When the Salt March and civil disobedience started?
Ans. 11 March and 6 April 1930

Q25. When did Gandhiji start the Sabarmati Ashram?

Q26. Name the viceroy of India when the Rowlatt Act was repealed?
Ans. Lord Reeding

Q27. Who wrote the book “The origin of the Indian National Congress”?
Ans. Pattabhi Sita Ramayya.

Q28. In which act, the rule of East India Company ended in India?
Ans. Govt. of India Act, 1858.

Q29. Which year onwards Gandhi Jayanthi is celebrated as international non violence day?
Ans. 2007

Q30. When did India attain Independence?
Ans. 15 August 1947

Indian Independence Quiz Questions Reviewed by Currentaffairs4examz on 15.8.13 Rating: 5 Indian Independence Quiz Questions Quiz Questions on Indian Independence useful for all competiti...

No comments :