728x90 AdSpace

Friday, August 16, 2013

GK Quiz- 23 (General Awareness)

GK Quiz- 23 (General Awareness)

Useful for all competitive Examinations
Q1. "Wings of Fire" and "Ignited Minds" books are authored by which Indian scientist?
(A) H.G.Khurana
(B) M.S.Swaminathan
(C) A.P.J.Abdul Kalam
(D) S.Chandrasekhar
Ans.(C) A.P.J.Abdul Kalam

Q2. Which is the only continent through which all three main latitude lines - Equator, Tropic of Cancer and Tropic of Capricorn - passes?
(A) Asia
(B) Africa
(C) Europe
(D) South America
Ans.(B) Africa

Q3. Who created the first cloned sheep Dolly?
(A) Adam Osborne
(B) Charles Babbage
(C) Tim Burners-Lee
(D) Ian Wilmut
Ans.(D) Ian Wilmut

Q4. Which mythological weapon is depicted on the Param Vir Chakra medal?
(A) Vajra
(B) Khatvanga
(C) Sudarshan Chakra
(D) Kaumodaki
Ans.(A) Vajra

Q5. ‘Duesch Mark’ is the currency
(A) Poland
(B)Netherlands
(C)Germany
(D)Ghana
Ans.(C)Germany

Q6. Clouds are found in
(A)Ionosphere
(B)Troposhere
(C)Ozonosphere
(D)None of these
Ans.(B)Troposhere

Q7. Which element used in storage Battery?
(A)Led
(B)Aluminum
(C)Copper
(D)Nickel
Ans.(D)Nickel

Q8. The disease due to lack of Vitamin ‘E’ is called —
(A)blindness
(B)Rickets
(C)Problem in delivery of child.
(D)Ben-ben
Ans.(C)Problem in delivery of child.

Q9. The first sitting of Constituent Assembly was held on —
(A)9th December, 1947
(B)9th December, 1946
(C)26th January, 1947
(D)26th January, 1946
Ans.(B)9th December, 1946

Q10. New York is situated on the river -
(A) Thames
(B) Tigris
(C) Hudson
(D) Danube

Ans.(C) Hudson

GK Quiz- 23 (General Awareness) Reviewed by Admin on 16.8.13 Rating: 5 GK Quiz- 23 (General Awareness) Useful for all competitive Examinations Q1. "Wings of F...

3 comments :

  1. thank u so much admin for pdf file.. May God Bless u
    u r doing excellent job
    for current & banking news I m totally dependent on u for upcoming exams
    once again thanx a lot :-)

    ReplyDelete
  2. Good work... Isnt lead used in storage batteries? Q7

    ReplyDelete
  3. sir pls aap daily ke quiz bna ke question send kre hme current affairs and banking awareness....

    ReplyDelete