728x90 AdSpace

Saturday, August 17, 2013

August 2013: Latest Current Affairs(3rd Week) as PDF

August 2013- Latest Current Affairs
3rd Week
Join our facebook page for regular updates:Currentaffairs4examz 

August 2013 Current Affairs Questions and Answers for preparing Exams| SSC | UPSC | Civil Services | Bank | RRB and all other Competitive Examinations.

Latest Current Affairs from 3rd Week of August 2013 in PDF- useful for all competitive Examinations!!!!!

Q1. Name the Double Trap shooter of India who was recommended for the Rajiv Gandhi Khel Ratna award 2013?
Ans. Ronjan Sodhi
Note: Rajiv Gandhi Khel Ratna Award is India’s highest honour for a sportsperson. Sodhi had won two silver medals at the 2010 Commonwealth Games and a gold medal at the 2010 Asian Games. In 2011, he became the first Indian to successfully defend a World Cup title.

Q2. Name the first ever indigenously designed and built aircraft carrier launched by India on 12 August 2013?
Ans. INS Vikrant
Note: Click Here to read more. INS Vikrant has a length of 260 metres and it is 60 metres wide. Vikrant is scheduled for extensive trials in 2016 before being inducted into the Navy by 2018 end.

Q3. Name the indigenously-developed nuclear-capable surface-to-surface missile successfully test-fired by India on 12 August 2013?
Ans. Prithvi-II
Note: Prithvi-II s the first missile to be developed under India's prestigious Integrated Guided Missile Development Programme (IGMDP).  It is capable of carrying 500 kg to 1000 kg of warheads. It has a range of 350 km.

Q4. India celebrated its .........th Independence Day on 15 August 2013?
Ans. 67

Q5. Name the Wimbledon 2013 Women’s Singles winner who announced her retirement from Lawn Tennis on 14 August 2013?
Ans. Marion Bartoli

Q6. Union Petroleum and Natural Gas Ministry on 13 August 2013 decided to extend Direct Benefit Transfer for LPG (DBTL) scheme to how many more districts from 1 September 2013?
Ans. 35
Note: With this extension the total districts covered under this scheme would go up to 55 districts. New districts which will be covered under the scheme include 12 in Kerala, seven in Andhra Pradesh, seven in Himachal Pradesh, five in Punjab, two in Madhya Pradesh and one each in Maharashtra and Goa. With this Kerala becomes the first state to be completely covered under Direct Benefit Transfer for LPG (DBTL) scheme.

Q7. Name the Indian submarine which sank with 18 crewmen after explosion on 14 August 2013 at the high-security naval dockyard in Mumbai?
Ans. INS Sindhurakshak
INS Sindhurakshak is the ninth of the ten Sindhughosh-class diesel-electric submarines of the Indian Navy. At the time of its sinking, there were reportedly 18 crew members on board and all are feared dead.

Q8. First season of the Indian Badminton League (IBL) started on 14 August 2013 at New Delhi. IBL is the franchise league which is proposed under?
Ans. Badminton Association of India (BAI).
Note: The schedule of the IBL is 14 August 2013 to 31 August 2013. The league will include Indian as well as foreign badminton players.

Q9. Who are the brand ambassadors of the Indian Badminton League (IBL)?
Ans. Deepika Padukone and Aamir Khan

Q10. Name the franchise cities included in IBL?
Ans. Delhi, Mumbai, Bangalore, Pune, Hyderabad, Nagpur and Lucknow.

Q11. Union Minister of State for Personnel and Training V Narayanasamy on 12 August 2013 introduced The Right to Information (Amendment) Bill 2013 in Lok Sabha. What is the objective of the bill?
Ans. Bill was introduced to amend the Right to Information Act, 2005, to exclude the political parties from the definition of Public authority for the purpose of the Act.

Q12. Who was the chairman of selection committee for Rajiv Gandhi Khel Ratna and Arjuna award this year? Visit- http://currentaffairs4examz.blogspot.in/
Ans. Billiards legend Michael Ferreira.

Q13. Who won the 100 metre sprint title at the 14th IAAF World Championships 2013 held in Moscow on 11 August 2013?
Ans. Usain Bolt

Q14. Name the sports persons recommended for Arjuna awards 2013?
Ans. Virat Kohli (Cricket), Chekrovolu Swuro (Archery), Renjith Maheshwary (Athletics), PV Sindhu (Badminton), Kavita Chahal (Boxing), Rupesh Shah (Snooker), Gaganjeet Bhullar (Golf), Saba Anjum (Hockey), Rajkumari Rathore (Shooting), Joshna Chinappa (Squash), Mouma Das (Table Tennis), Neha Rathi (Wrestling), Dharmendra Dalal (Wrestling), Amit Kumar Saroha (Parasports).

Q15. A Street in Winnipeg city of which country has been named after Mahatma Gandhi on the occasion of India's 67th Independence Day?
Ans. Canada

Q16. Which state Government on 7 August 2013 became the first state in the country to disburse salary of its staff through their Aadhaar-linked bank accounts?
Ans. Maharashtra

Q17. Janata Party led by Subramanian Swamy has merged with which party on on 11 August 2013?
Ans. Bharatiya Janata Party (BJP)

Q18. Who won Women's Rogers Cup 2013?
Ans. Serena Williams

Q19. Who won Men’s Singles Title in Rogers Cup 2013?
Ans. Rafael Nadal
Q20. Name the bill passed by Rajya Sabha on 13 August 2013 under which marriages solemnized in India irrespective of the religion of the persons getting married will have to be compulsorily registered?
Ans. Registration of Births and Deaths (Amendment) Bill, 2012

Q21. Who was appointed as a member of the Union Public Service Commission (UPSC) on 8 August 2013? Visit- http://currentaffairs4examz.blogspot.in/
Ans. Vinay Mittal
Note: He is a former Indian Railway Traffic Service officer. Appointment of the UPSC member is for a period of six years or until he/she attains the age of 65 years, whichever is earlier. The Commission consists of a Chairman and ten Members.

Q22. Who is responsible for appointing the chairman and members to the UPSC?
Ans. Department of Personnel & Training (Union Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions)

Q23. What is the structure of present Union Public Service Commission?
Ans. Present Union Public Service Commission headed by D P Agrawal, and members of UPSC are Rajni Razdan, Venkatarami Reddy Y, Alka Sirohi, David R Syiemlieh, Manbir Singh, former CBI director Amar Pratap Singh and Former Navy Vice Chief D K Dewan.

Q24. Who was named as the captain of the 18-member Indian squad for the Asia Cup hockey tournament on 11 August 2013?
Ans. Sardar Singh

Q25. AERB has given clearance for the unit 1 of the Kudankulam Nuclear Power Plant (KNPP) to produce 500MW of power on 15 Aug 13. AERB stands for?
Ans. Atomic Energy Regulatory Board

Q26. Central Government on 13 August 2013 raised customs duty on gold, silver and platinum to ............ percent in a bid to curb the surging imports and burgeoning Current Account Deficit.
Ans. 10

Q27. Name the Egypt’s Vice President who resigned in protest over the attacks on pro Mohamed Morsi supporters in Cairo on 14 August 2013?
Ans. Mohamed Elbaradei

Q28. Union Cabinet on 13 August 2013 approved the proposal for setting up of the Tax Administration Reform Commission (TARC). What is the aim of setting such a Commission? Visit- http://currentaffairs4examz.blogspot.in/
Ans. To remove ambiguity and establish a stable and non-adversarial tax administration.

Q29. Indian Police team won a record breaking haul of ........... medals after participating in the World Police & Fire Games held at Belfast from 1 August to 10 August 2013?
Ans. 83
Note:  It includes 48 Gold, 22 Silver and 13 Bronze Medals.

Q30. Which company became Aditya Birla group’s most valuable company on 12 August 2013?
Ans. Idea Cellular

Q31. Who won Mali's Presidential elections on 12 August 2013?
Ans. Ibrahim Boubacar Keita

Q32. The first Cyber Forensic Laboratory (CFL) of India was established in which High Court on 11 August 2013?
Ans. Tripura High Court

Q33. Union Consumer Affairs, Food and Public Distribution Minister K.V. Thomas on 7 August 2013 introduced National Food Security Bill 2013 in Lok Sabha. This will replace which ordinance?
Ans. National Food Security Ordinance, 2013

Q34. Who won the Gold medal in Women’s pole vault final at World Athletic Championship in Luzhniki Stadium in Moscow, Russia?
Ans. Isinbayeva

Q35. International Youth Day was observed on 12th August. What was the theme of the day this year? Visit- http://currentaffairs4examz.blogspot.in/
Ans. Youth Migration: Moving Development Forward.

Q36. Union Finance Minister P Chidambaram on 16 August 2013 unveiled the National Skill Certification and Monetary Reward Scheme. What is the objective of the scheme?
Ans. To motivate the youth for acquiring vocational skills.

Q37. Which country has declared one month emergency following political violence occupied by supporters of ousted President Mohammed Morsi?
Ans. Egypt

Q38. Ministry of Information and Broadcasting on 14 August 2013 unveiled the second phase of comprehensive multi-media initiative Glimpses of the India Story. What is the aim of such an intiative?
Ans.  To inform the people about the measures taken by the UPA Government

Q39. India won six medals at the 7th Asian Junior Wushu Championships which concluded on 13 August 2013. Where was the Championship held?
Ans. Manila, Philippines

Q40. Name the oldest penguin of the world which turned 36 years old on 12 August 2013? Visit- http://currentaffairs4examz.blogspot.in/
Ans. King Penguin Missy

Q41. Who won the Cadet Girls singles title at Guatemala Junior and Cadet Open Table Tennis championships on 11 August 2013?
Ans. Sagarika Ghosh

Q42. Mars one in the first week of August 2013 announced that more than ............ lakh people have applied for a one-way trip the Mars (the red planet)?
Ans.one lakh

Q43. Travel & Tourism Fair (TTF) 2013, the biggest travel trade show of India, started off on 16 August 2013 at which place?
Ans. Ahmadabad

Q44. Name the largest blast furnace of India operationalised by Steel Authority of India Ltd (SAIL), on 10 August 2013?
Ans.  Durga

Q45. Name the India’s best known naturalist and ornithologist who passed away on 11 August 2013? Visit- http://currentaffairs4examz.blogspot.in/
Ans. Zafar Futehally

Q46. Name the New App developed by German Scientists to find lost things?
Ans. FindMyStuff

Q47. Which Indian player has won 10000 dollar the Internalional Tennis Federation (ITF) Women's Tennis Tournament on 11 August 2013?
Ans. Sowjanya Bavisetti

Q48. Indian-American Trio won top honours at the 11th National Geographic World Championship. Where was it held?
Ans. Russia's St. Petersburg city.

Q49. Name the first British to perform a space walk who retired from NASA in the second week of August 2013?
Ans. Colin Michael Foale

Q50. Who was appointed as 11th Director of the IIM A (Indian Institute of Management, Ahmadabad) on 13 August 2013?
Ans. Ashish Nanda

August 2013: Latest Current Affairs(3rd Week) as PDF Reviewed by Currentaffairs4examz on 17.8.13 Rating: 5 August 2013- Latest Current Affairs 3 rd Week Prepared by: http://currentaffairs4examz.blog...

1 comment :

  1. thank u so much admin
    like this current affairs plz provide banking news weekly as its very imp. for upcoming bank exams plzzzzz
    u r doing excellent job

    ReplyDelete