728x90 AdSpace

Sunday, August 25, 2013

August 2013 Current Affairs(4th Week) Questions in PDF

Current Affairs August 4th Week, 2013

Latest Current Affairs| GK | Latest Exams| Job Alerts| Exam Results & many more

August 2013 Current Affairs Questions and Answers for preparing Exams| SSC | UPSC | Civil Services | Bank | RRB and all other Competitive Examinations.

Latest Current Affairs from 3rd Week of August 2013 in PDF- useful for all competitive Examinations!!!!!
Q1. Food Security Scheme was launched by UPA Chairperson and Congress President Sonia Gandhi at Delhi on 20 August 2013  on the occasion of former Prime Minister Rajiv Gandhi's 69th birth Anniversary. Name the states in which it came into force from 20 Aug 2013?
Ans. Delhi, Arunachal Pradesh, Haryana and Uttarakhand
Note: The food security scheme aims at ensuring the poor to get essential food commodities such as wheat and rice at affordable prices (Rice at 3 Rs/kg, Wheat at 2 Rs/kg, Coarse grain 1 Rs/kg).

Q2. Who has been awarded with Rajiv Gandhi Khel Ratna Award 2013?
Ans. Ronjon Sodhi

Q3. Global digital measurement and analytics comScore stated in its report that India is the world’s third largest Internet user after which countries?
Ans. China and USA

Q4. Name the country which India surpassed to become world’s third largest Internet user?
Ans. Japan

Q5. Social networking giant Facebook on 21 August 2013 joined forces with six other technology giants namely Ericsson, MediaTek, Nokia, Opera, Qualcomm and Samsung to launch Internet.org. What is the aim of it?
Ans. To make Internet access affordable for people across the globe.

Q6. Who has been appointed by Prime Minister Manmohan Singh as his Special Envoy to visit Japan in the rank of a Cabinet Minister on 22 August 2013?
Ans. Ashwani Kumar
Note: Ashwani Kumar resigned as Union Law Minister on 10 May 2013 for allegedly interfering in a Central Bureau of Investigation (CBI) probe in coal blocks allocation.

Q7. Who has, on 22 August 2013, became the first woman to be selected as the head of the Navratna public sector unit (PSU), Hindustan Petroleum Corp Ltd (HPCL)?
Ans. Nishi Vasudeva
Note: At present, she is the Director, Marketing, HPCL and will take over as the chairman and managing director of the company.

Q8. Government on 23 August 2013 announced to release a national e-mail policy. What is the aim of the policy?
Ans.  To protect privacy of email users in India

Q9. Who has sworn in for his seventh term as the President of Zimbabwe on 21 August 2013?Prepared by: http://currentaffairs4examz.blogspot.in/
Ans. Robert Mugabe

Q10. Online RTI portal launched by V Narayanasamy, Minister of state for personnel Public Grievances and Pensions in New Delhi on 21 August 2013. Name the URL of the portal?
Ans. www.rtionline.gov.in

Note: Portal is a step towards ushering in greater transparency in governance through the Right to Information Act which mandates timely response to citizens requests for government information. It will enable tech savvy people to file applications at the click of a button.

Q11. Who equaled the world record of highest golds after winning the 4x100m relay at the World Athletics Championships on 18 August 2013 at Moscow, Russia?
Ans. Usain Bolt
Note: Usain Bolt has joined the club of highest (8) gold medal winners list along with American women's 200m specialist Allyson Felix, and retired US track stars Carl Lewis and Michael Johnson including relays.

Q12. Name the latest book of former president Dr. APJ Abdul Kalam launched in the month of August 2013 by the Rupa Publication?

Ans. My Journey: Transforming Dreams into Actions

Q13. Who was on 17 August 2013 appointed as the Director General of CRPF (Central Reserve Police Force) by the Union Ministry of Home Affairs, Government of India?
Ans. Dilip Trivedi

Q14. Name the Microsoft CEO who on 24 August 2013 announced that he will retire within 12 month from post?
Ans. Steve Ballmer

Q15. ISRO called off GSLV-D5 launch with just an hour to go before the launch as a "leak" had been detected in fuel tank on 19 August 2013. GSLV-D5 was supposed to carry which satellite?
Ans. GSAT-14

Q16. Bollywood actor and UNICEF (United Nations International Children's Emergency Fund) Goodwill Ambassador Amitabh Bachchan on 23 August 2013 joined the UN and its humanitarian partners to promote The World Needs More global campaign. What is the aim of the campaign?
Ans. Campaign seeks to turn words into real assistance for communities affected by humanitarian crises.
Note: It was launched on 19 August 2013.

Q17. Where was the second Asian Youth Games held  recently from August 16 to 24, 2013?
Ans. Nanjing, China
Note: India's finished 10th with an overall tally of 14 medals (3 gold, 4 silver and 7 bronze)

Q18. Union Cabinet of India on 22 August 2013 cleared a proposal to scrap the collegium system of appointing judges to the Supreme Court and High Courts. It will be replaced by ..............?
Ans. Judicial Appointments Commission (JAC)
Note: According to the proposal, the government will set up a panel headed by the Chief Justice of India (CJI) to appoint and transfer senior judges. The other members of the proposed Commission will comprise the Law Minister, two judges of the Supreme Court, two eminent persons as members and Secretary (Justice) in the Law Ministry as Member Secretary.

Q19. State Government of Rajasthan on 21 August 2013 laid the foundation stone for world's biggest solar park at which place?
Ans. Bhadla of Jodhpur District of Rajasthan.

Q20. Name the India's second largest tyre maker who on 21 August 2013 announced a tie-up with Manchester United to become its official tyre partner in UK and India?
Ans. Apollo Tyres

Q21. Which State Government adopted an Anti-Black Magic and Superstition Ordinance on 21 August 2013?
Ans. Maharashtra
Note: The ordinance was adopted by the state cabinet after the death of anti-superstition activist Narendra Dabholkar.

Q22. Reserve Bank of India (RBI) on 20 August 2013 further relaxed the Statutory Liquidity Ratio (SLR) to provide more funds to banks for lending.  What is SLR?

Ans. SLR stands for Statutory Liquidity Ratio. This term is used by bankers and indicates the minimum percentage of deposits that the bank has to maintain in form of gold, cash or other approved securities. In other words, it is ratio of cash and some other approved securities to liabilities (deposits). It regulates the credit growth in India.
Note: RBI has now allowed banks to retain those holdings at 24.5 percent.

Q23. Thirty-Seven pilgrims which included women as well as children were killed when the Saharsa-Patna Rajyarani Express ploughed on them at the speed of 80 kmph on 19 August 2013.  Where the accident had took place?
Ans. Bihar's Khagaria district.

Q24. Mahendra Singh Dhoni Beat Nadal and Bolt in Recent Forbes List of Highest-Paid Athletes. Now he is at which place in the list?
Ans. 16th
Note: Tiger Woods is at first with the annual income of 78.1 million US dollar followed by the tennis player Roger Federer with the earnings of 71.5 million US dollar and at third was basketball player Kobe Bryant with the earning of 61.9 million US dollar.

Q25. India's first National Media Centre was inaugurated by Prime Minister Dr. Manmohan Singh on 24 Aug 2013. Where was it situated?
Ans. New Delhi

Q26. Men's Asia Cup hockey tournament kicked off on 24 Aug 2013. Where it was being held?Prepared by: http://currentaffairs4examz.blogspot.in/
Ans. Ipoh in Malaysia

Q27. Which Indian player was placed in 6th position in the latest ICC T20 Rankings?

Ans. Virat Kohli

Q28. Who received Rajiv Gandhi National Sadhbhavna Award on 20 August 2013 on the occasion of former Prime Minister Rajiv Gandhi's 69th birth Anniversary?
Ans. Sarod Maestro Amjad Ali Khan

Q29. World Bank assisted National AIDS Control Support Project was launched by which department under Union Ministry of Health & Family Welfare in New Delhi on 24 August 2013?
Ans. Department of AIDS Control

Q30. Name the two Lumia series smartphomes launched by Nokia in India 22 August 2013?
Ans. Lumia 925 and 625
Note: Lumia 625 is priced at 19999 rupees, while Lumia 925 is available in the market for 33499 rupees. Lumia 625 is a smart and affordable device which has the advance Lumia features and a large screen where users can have entertainment.

Q31. Telugu writer, novelist and columnist and Winner of Sahitya Akademi who passed away on 21 August 2013?
Ans. Malathi Chandur

Q32. Mental Health Care Bill, 2013 was introduced in the Rajya Sabha in the third week of August 2013.  What is the important clause of the bill?
Ans. Bill seeks to decriminalise suicide, while at the same time, making affordable mental health care a right for everyone.

Q33. The 19th Delhi Book Fair started off on 23 August 2013 at Pragati Maidan, New Delhi. What is the theme of the 19th Delhi Book Fair?
Ans. Libraries and Readership.

Q34. Which company was adjudged the Best Performing Integrated Steel Plant in the country for the year 2011-12, on 22 August 2013, based on the recommendations made by a Panel of Judges that selected companies for the Prime Minister`s Trophy awards for the year 2011-12?
Ans. Tata Steel

Q35. Who was appointed as the Chairperson of the National School of Drama Society on 19 August 2013 by the President of India?
Ans. Ratan Thiyam
Note: He is the renowned theatre personality from Manipur.

Q36. Who won gold in Men’s Singles Squash at the second Asian Youth Games in Nanjing, China on 19 August 2013 for India?
Ans. Kush Kumar

Q37. Who was selected on 12 August 2013 to receive the Sir Edmund Hillary Mountain Legacy Medal?Prepared by: http://currentaffairs4examz.blogspot.in/
Ans. Harshwanti Bisht
Note: He is a Professor of economics, conservationist and mountaineer

Q38. World Photography Day was celebrated on ........th August 2013?
Ans. 19 August

Q39. Who was appointed Head of Atomic Energy Organisation in Iran on 16 August 2013?
Ans. Ali Akbar Salehi

Q40. Who was named a recipient of the 2013 Lifetime Achievement Award by the American Society of Civil Engineers Environmental and Water Resources Institute (ASCE-EWRI) on 16 August 2013?
Ans. Vijay Singh
Note: He is a professor and a distinguished chair in the Department of Biological and Agricultural Engineering at Texas A&M University.

Q41. Who will took over as Nepal’s new Indian ambassador?
Ans. Ranjit Rae

Q42. Agriculture Minister Sharad Pawar on 19 August 2013 unveiled the statue of which Nobel Laureate at New Delhi?
Ans. Norman Borlaug

Q43. Who won a bronze medal for India in the 96-kg freestyle category at the World Junior Wrestling Championships in Sofia, Bulgaria on 17 August 2013?
Ans. Satywart Kadian

Q44. Name the former Pakistani military ruler was indicted by an anti-terrorism court on 20 August 2013 in the 2007 assassination of ex-premier Benazir Bhutto?
Ans. Pervez Musharraf

Q45. Government of India on 19 August 2013 decided to include Hysterectomies as a component in the fourth round of the National Family Health Survey (NFHS), which will begin in January 2014. What is Hysterectomy?
Ans. Hysterectomy is the complete or partial removal of the uterus, and sometimes ovaries, cervix and fallopian tubes.

Q46. Where was the 5th India-China Strategic Dialogue on held 20 August 2013?
Ans. New Delhi

Q47. UN Secretary General, Ban Ki-moon on 22 August 2013 called for a thorough and prompt investigation into the allegations of the use of Chemical Weapons in which country recently?
Ans. Syria

Q48. Union Government on 21 August 2013 decided to set up a committee to analyse the reasons behind the huge backlog in vacancies under reserved categories. Who will head the committee?
Ans. Secretary, Ministry of Social Justice & Empowerment

Q49. Earth Overshoot Day for the year 2013 was observed on ............th August 2013?
Ans. 20 August 
Note: Day is an approximate calendar date on which humanity exhausted nature's budget for the year.

Q50. Name the Typhoon which recently affected 3.61 lakh people in central Hunan Province of China?
Ans. Typhoon Trami

Q51. Name the Iran’s representative to the UN International Atomic Energy Agency (IAEA) who announced his resignation on 22 August 2013?
Ans. Ali Asghar Soltanieh

August 2013 Current Affairs(4th Week) Questions in PDF Reviewed by Currentaffairs4examz on 25.8.13 Rating: 5 C ur r e nt A f f ai r s – August 4 th Week , 2 0 13 Latest Current Affairs| GK | Lates...

1 comment :

  1. Please check RBI slr rates mentioned above . Its 23% as mentioned in RBI website