728x90 AdSpace

Monday, August 5, 2013

August 2013 Current Affairs Questions

August 2013- Latest Current Affairs
Join our facebook page for regular updates: Currentaffairs4examz
Current Affairs Questions and Answers August 2013 for preparing Exams| SSC | UPSC | Civil Services | Bank | RRB and all other Competitive Examinations.

Latest Current Affairs from 1st Week of August 2013 in PDF- useful for all competitive Examinations!!!!!

Q1. Who was elected as the 12th President of Pakistan on 30 July 2013?
Ans. Mamnoon Hussain
Note: He belonged to the PML-N Party. He will be administered the oath on 9 September 2013. He defeated Wajihuddin Ahmed of Pakistan Tehreek-e-Insaf party.

Q2. India on 3 August 2013 created history by recording their first-ever ODI series whitewash on foreign soil. Against which country India has achieved this feat?
Ans. Zimbabwe
Note: India won all the five ODIs played in the series. Amit Mishra was declared the Man of the Series. He took a total of 18 wickets in the series.

Q3. Which Malayalam poetess on 2 August 2013 won the prestigious Saraswati Samman 2012 for Manalezhuthu (the Writings on the Sand), a collection of poems in Malayalam?
Ans. Sugathakumari
Note: Saraswati Samman was constituted by K. K. Birla Foundation in 1991. The award carries cash prize of 10 lakh Rupees, a plaque as well as a citation. This is the 22nd Samman, conferred in the history of the Award.

Q4. Name the veteran Music Director who died on 2 August 2013 at his residence in Mylapore, Chennai at the age of 94?
Ans. V Dakshinamoorthy
Note: The veteran who was known as Swamy in the music industry and gave music to songs of more than 125 films in Tamil, Malayalam and Hindi.

Q5. Who was appointed as the managing director and chief financial officer of the State Bank of India (SBI) on 02 August 2013?
Ans. Arundhati Bhattacharya
Note: The SBI has four managing directors, five deputy managing directors and 18 chief general managers apart from its chairman. SBI chairman Pratip Chaudhuri will be retiring in September 2013.

Q6. Union Cabinet of India on 2 August 2013 cleared an amendment to the RTI Act to keep the political parties out of its ambit. In which year RTI came into force in India? Visit- http://currentaffairs4examz.blogspot.in/
Ans. 2005

Q7. Who took over as the Chairman and Managing Director of Central Bank of India on 1 August 2013?
Ans. Rajeev Rishi

Q8. The Congress Working Committee (CWC), the highest decision-making body of Congress Party, on 30 July 2013 decided to recommend to the Central Government to form the 29th State which will comprise of 10 districts. What will be its name?
Ans. Telangana
Note: It will be formed bifurcating existing state of Andhra Pradesh

Q9. Name the 10 districts which will be part of Telangana?
Ans. Hyderabad, Adilabad, Karimnagar, Khammam, Mahaboobnagar, Medak, Nalgonda, Nizamabad, Rangareddy and Warangal.

Q10. Name the advanced weather satellite of India, which was launched on 26 July 2013 from Kourou, French Guyana, which was successfully placed in Geosynchronous orbit after three orbit raising manoeuvres commanded from ISRO`s Master Control Facility at Hassan?
Ans. INSAT-3D

Q11. Name the Indian snooker player who clinched the gold medal in the World Games, beating China's Liang Wenbo, 3-0, in the final?
Ans. Aditya Mehta
Note: The event was held in Cali, Columbia. Aditya Mehta hails from Mumbai.

Q12. Who was declared as the Highest Paid Actress of Hollywood by Forbes recently? Visit- http://currentaffairs4examz.blogspot.in/
Ans. Angelina Jolie

Q13. India defeated which country by 1-0 to lift the South Asian Football Federation Under-16 Championship title in Kathmandu on 30 July 2013?
Ans. Nepal

Q14. Name the Bollywood actor who held the Guinness World Record for being the most type-cast actor, died on 28 July 2013 at Mumbai?
Ans. Jagdish Raj

Q15. World Hepatitis Day was observed across the world on 28 July 2013. What was the theme of the day this year?
Ans. This is Hepatitis, Know it, Confront it.

Q16. The six-member team of the students from India won Two Silver & Three Bronze Medals at the 54th International Mathematical Olympiad (IMO) 2013. Where it was held?
Ans. Santa Marta, Colombia

Q17. Agni-V will be inducted by 2015 with Two or Three Successful Test Firings in 2013 as announced by Director of Agni Missile Project recently. Who is the  Director of Agni Missile Project? Visit- http://currentaffairs4examz.blogspot.in/
Ans. Tessy Thomas
Note: Agni V missile is one of the biggest achievements of India. The ballistic missile has a range of 5000 km.

Q18. Dadra and Nagar Haveli celebrated its 60th Liberation Day on 2 August 2013. From which rule it got liberation 60 years ago?
Ans. Portuguese

Q19. Who took Charge as the 20th Delhi Police Commissioner recently?
Ans. Bhim Sain Bassi
Note: He will succeed Neeraj Kumar.

Q20. Who was chosen for the 21st Rajiv Gandhi National Sadhbhavna Award for his contribution towards promotion of communal harmony and peace?
Ans. Sarod maestro Amjad Ali Khan

Q21. World’s first talking robot Kirobo was successfully sent into space on 4 August 2013 by which country?
Ans. Japan

Q22. Which country on 1 August 2013 granted one year Asylum to Edward J. Snowden, the National Security Agency leaker?
Ans. Russia

Q23. International Olympic Committee sold the broadcasting rights for the 2014 and 2016 Olympics to which company?
Ans. STAR India
Note: Overall package includes the 2014 Youth Olympics in Nanjing in China, 2014 Sochi Winter Games and 2016 Rio de Janeiro Games.

Q24. Who released the book entitled An Agenda for India’s Growth: Essays in Honour of P. Chidambaram in New Delhi on 31 July 2013?
Ans. Prime Minister of India, Dr. Manmohan Singh.

Q25. President of Ireland Michael D Higgins on 31 July 2013 signed the bill (Government’s Protection of Life during Pregnancy Bill) into law. The law comes in the wake of the tragic death of which Indian in Ireland on 28 October 2012 of blood poisoning as a result of a miscarriage?
Ans. Savita Halappanavar

Q26. Who in collaboration with Indian Space Research Organisation developed the first Hydrogen-powered automobile bus of India, after various years of research? Visit- http://currentaffairs4examz.blogspot.in/
Ans. Tata Motors Limited (TML)

Q27. Name the new Respiratory Virus related to SARS spread in Saudi Arabia recently?
Ans. MERS (Middle East Respiratory Syndrome)

Q28. Which bank became the first lender to hike lending and deposit rates in India recently?
Ans. Yes Bank

Q29. Jharkhand Chief Minister Hemant Soren on 4 August 2013 expanded his cabinet by inducting six new ministers. Governor administered the oath to all the new ministers at Raj Bhavan in Ranchi. Who is the present Governor of Jharkhand?
Ans. Syed Ahmed

Q30. Name the breast cancer drug of GlaxoSmith Kline Plc for which India on 1 August 2013 revoked the patent granted?
Ans. Tykerb

Q31. Executive committee of the Indian Newspaper Society (INS) on 2 August 2013 approved a proposal to increase Foreign Direct Investment (FDI) from 26 percent to ............... percent in print media?
Ans. 49

Q32. The SAARC Goodwill Ambassador for HIV/AIDS visited India from 31 July 2013 to 2 August 2013. Name her? Visit- http://currentaffairs4examz.blogspot.in/
Ans. Runa Laila
Note: Runa Laila from Bangladesh has been conferred the honorary title of SAARC Goodwill Ambassador by SAARC Secretariat till 2015

Q33. World Breastfeeding week was observed to encourage breastfeeding as the best source of nourishment for babies. The week organised by the WHO and UNICEF is celebrated every year from ........Aug to .......Aug?
Ans. 1 to 7 August 2013

Q34. Name the Mobile scheme planned to launch by Union Government under which one member of every rural household who has completed 100 days of work under MGNREGA can get free mobile device?
Ans. Bharat Mobile Scheme

Q35. Senate of US approved the decision of Barack Obama to choose ................. as the next director of Federal Bureau of Investigation (FBI)?
Ans. James Comey

Q36. Name the footballer who won the Journalists' Player of the Year Award announced by the Kicker magazine on 28 July 2013?
Ans. Bastian Schweinsteiger

Q37. A suicide attack took place near the Indian Consulate in Jalalabad city of which country recently?
Ans. Afghnaistan

Q38. CCEA on 1 August 2013 approved the proposal for the sale of 10 percent Government stake in Indian Oil Corporation (IOC). What is the full form of CCEA?
Ans. Cabinet Committee on Economic Affairs


For complete Current Affairs of 2013 visit the below link
August 2013 Current Affairs Questions Reviewed by Currentaffairs4examz on 5.8.13 Rating: 5 August 2013- Latest Current Affairs Prepared by: http://currentaffairs4examz.blogspot.in/ Jo...

1 comment :

  1. u r doing nice job , keep it up. iam preparing 4 clat & it is very useful to me. need some more help . can u give static gk.

    ReplyDelete