728x90 AdSpace

Sunday, July 14, 2013

Solved Questions of Postal/Sorting Assistant Exam held on 07 July 2013

Solved Questions of Postal/Sorting Assistant Exam held on 07 July 2013

General Awareness Section: Questions with Answer Key
 
Circles Covered: Bihar, Haryana, Himachal Pradesh and Rajasthan


Q1. According to 2011 census, which is the second most populous state in India?
(A) West Bengal
(B) Maharashtra
(C) Andhra Pradesh
(D) Bihar
Ans. (B) Maharashtra
Q2. The capillary action phenomenon of water climbing up a narrow tube dipped in water is due to:
(A) Surface Tension
(B) Atmospheric Pressure
(C) Differential Temperature
(D) Surface Friction
Ans.  (A) Surface Tension
Q3. The smallest functional unit of kidney is:
(A) Nephron
(B) Air Sac
(C) Ovaries
(D) Neuron
Ans. (A) Nephron
Q4. Kwashiorkar is caused due to the deficiency of which nutrient:
(A) Protein
(B) Vitamin D
(C) Iron
(D) Fat
Ans. (A) Protein
Q5. Vasco-de-gama was a native of:
(A) Britain
(B) Portugal
(C) Australia
(D) America
Ans. (B) Portugal
Q6. Who is the Governor of Maharashtra at present:
(A) S.M Krishna
(B) S.C Jamir
(C) Kateekal Shankarnarayanan
(D) None of the above
Ans. (C) Kateekal Shankarnarayanan
Q7. Third battle of Panipat was fought between:
(A) Marathas and Ahmad Shah Abdali
(B) Humaun and Hemu
(C) Akbra and Shershah
(D) None of these
Ans. (A) Marathas and Ahmad Shah Abdali
Q8. Who is the leader of house in the fifteenth Lok Sabha?
(A) Sonia Gandhi
(B) Sushil Kumar Shinde
(C) Meira Kumar
(D) None of these
Ans. (B) Sushil Kumar Shinde
Q9. Layer of the atmosphere which is closest to the earth:
(A) Troposphere
(B) Stratosphere
(C) Ionosphere
(D) Mesosphere
Ans. (A) Troposphere
Q10. The maximum strength of the Lok Sabha as envisaged by the constitution is:
(A) 552
(B) 555
(C) 550
(D) 530
Ans. (A) 552
Q11. Deepika Kumari is a name associated with which game:
(A) Archery
(B) Boxing
(C) Weightlifting
(D) Wrestling
Ans. (A) Archery
Q12. Acid Rain destroys vegetation because it contains:
(A) Sulphuric Acid
(B) Nitric Acid
(C) Carbon Monoxide
(D) Ozone
Ans. (A) Sulphuric Acid
Q13. Consider the London Olympics held recently. Identify the wrong match:
(A) Vijay Kumar- Silver in Shooting
(B) Saina Nehwal- Bronze in Badminton
(C) Gangan Narang- Bronze in shooting
(D) Yogeshwar Dutt- Silver in wrestling
Ans. (D) Yogeshwar Dutt- Silver in wrestling
Q14. Which country has launched solar-B satellite to study the sun:
(A) China
(B) Japan
(C) Germany
(D) India
Ans. (B) Japan
Q15. Santhali language is chiefly spoken by more than six million people in India. Apart from the states of Bihar & Jharkhand, it is also spoken in the states of:
(A) Uttar Pradesh and Rajasthan
(B) Haryana, Jammu and Kashmir
(C) Himachan and Jammu and Kashmir
(D) Assam, Orissa, West Bengal and Tripura
Ans. (D) Assam, Orissa, West Bengal and Tripura
Q16. The Higgs-Boson particle which was recently discovered by scientists, is also known as
(A) God Particle
(B) Atomic Particle
(C) High Mass particle
(D) Quantum Particle
Ans. (A) God Particle
Q17. Recently over 140 countries have agreed on the first international treaty called Minamata Convention. It aims to reduce the emission and release of which element into air, water and land?
(A) Sulphur
(B) Mercury
(C) Cadmium
(D) Lead
Ans. (B) Mercury
Q18. What is the “Support Price” for an agricultural commodity?
(A) Floor price below which it cannot be sold
(B) The minimum price at which the governmet is ready to buyt it
(C) Money paid to agriculturists in the case of draught
(D) Subsidy paid by the government over the prices already available in the market
Ans. (D) Subsidy paid by the government over the prices already available in the market

Q19. Which one of the following items, comes under the concurrent List of the Indian Constitution?
(A) Trade Unions
(B) Citizenship
(C) Local Government
(D) Inter-state rivers
Ans. (A) Trade Unions
Q20. The authority to alter the boundaries of state in India rests with:
(A) President
(B) Prime Minsiter
(C) Parliament
(D) State Government
Ans. (C) Parliament
Q21. The president can nominate two members of the Lok Sabha to give representation to:
(A) Indian Christians
(B) Parsis
(C) Buddhists
(D) Anglo Indians
Ans. (D) Anglo Indians
Q22. Electoral disputes arising out of Presidential and Vice-presidential elections are settled by:
(A) Joint Committee of Parliament
(B) Election Commission of India
(C) Supreme Court of India
(D) Central Election Tribunal
Ans. (C) Supreme Court of India
Q23. ……………. Is not a Central Government Tax.
(A) Custom Duty
(B) Land Revenue
(C) Service Tax
(D) Income Tax
Ans. (B) Land Revenue
Q24. Pranab Kumar Mukherjee was declared elected as ......... president of India on 29 July 2012?
(A) 11th
(B) 12th
(C) 13th
(D) 10th
Ans.(C) 13th
Q25. Who among the following players won Australian Open mens single title,2013?
(A) Novak Djokovic
(B) Gisela Dulko
(C) Daniel Nestor
(D) Bob Bryan
Ans. (A) Novak Djokovic

Like our facebook page: Postal Assistant Examination

Solved Questions of Postal/Sorting Assistant Exam held on 07 July 2013 Reviewed by Currentaffairs4examz on 14.7.13 Rating: 5 Solved Questions of Postal/Sorting Assistant Exam held on 07 July 2013 General Awareness Sect...

2 comments :

  1. Postal assistant result declared

    ReplyDelete
  2. plz send me answers of maths section of postal assistance exam held on 7 july 2013 booklet - C plz send it as soon as posible my mail id : pareekjpr@gmail.com

    ReplyDelete