728x90 AdSpace

Sunday, July 21, 2013

Latest Current Affairs Questions- July 2013 (3rd Week)

July 2013- Latest Current Affairs
Join our facebook page for regular updates: Currentaffairs4examz
Current Affairs Questions and Answers July 2013 for preparing Exams| RBI Assistant Exam|SSC | UPSC | Civil Services | Bank | RRB and all other Competitive Examinations.


Latest Current Affairs from 3rd Week of July 2013 in PDF- useful for all competitive Examinations!!!!!

Click Here-Download as PDF

Q1. Who has sworn in as the 40th Chief Justice of India on 19 July 2013?
Ans. Justice Palanisamy Sathasivam
Note: Justice Sathasivam, 64, is also the first CJI from Tamil Nadu. The term of his office will be till 26 April 2014.

Q2. Name the justice who retired from the office of Chief Justice of India on 18 July 2013 after a short term of just nine months?
Ans. Justice Altamas Kabir

Q3. Union Cabinet of India on 17 July 2013 gave its approval to rename the Bengaluru International Airport. What will be its new name?
Ans. Kempegowda International Airport
Note: Hiriya Kempegowda, who was popularly called Kempegowda was a ruler under the Vijayanagar Empire. He ruled almost all the parts of Karnataka during 16th century. He was also said to be the founder of the city of Bengaluru.

Q4. Supreme Court of India on 16 July 2013 upheld a Bombay High Court verdict which quashed the state government’s order to ban dance bars in Maharashtra. In which year dance bars were banned in Maharashtra?
Ans. 2004

Q5. Name the leading Sprinters who were found positive in Doping Test recently?
Ans. Tyson Gay and Asafa Powell

Q6. NASA in July 2013 announced the discovery of Neptune’s ............th moon using Hubble Space Telescope? Visit-http://currentaffairs4examz.blogspot.in/
Ans. 14
Note: It was named S/2004 N1

Q7. On 14 July 2013, which Indian won the Commonwealth Chess Championship?
Ans. Abhijeet Gupta
Note: He is a grandmaster and former world junior champion

Q8. Which party won the National Assembly elections in Bhutan on 14 July 2013 by having secured a majority of thirty two seats?
Ans. People’s Democratic Party (PDP)

Q9. Name the 82 year old Veteran Tamil film lyricist who passed away in Chennai on 18 July 2013?
Ans. Vaali

Q10. As per the latest data by World Federation of Exchanges, which stock exchange in India has regained its position as the world’s largest bourse in terms of volume in equity trade in June 2013? Visit-http://currentaffairs4examz.blogspot.in/
Ans. National Stock Exchange (NSE)

Q11. Which day of July was observed across the world as Nelson Mandela International Day to earmark freedom, justice and democracy?
Ans. 18 July
Note: In November 2009, the UN General Assembly declared 18 July as the Nelson Mandela International Day to recognize the former South African President’s contribution to the culture of peace and freedom.

Q12. Name the Asian country which on 19 July 2013 lifted control on banks allowing them to set their own lending rates, a move to arrest slowdown and spur growth as well as to liberalise the economy?
Ans. China

Q13. Ministry of Environment and Forests on 19 July 2013 gave green clearance for an international airport in which district of Kerala?
Ans. Kannur
Note: Kannur airport would be the fourth international airport in Kerala after Thiruvananthapuram, Kochi and Kozhikode.

Q14. Where was the National Tourism Ministers’ Conference held on 18 July 2013? Visit-http://currentaffairs4examz.blogspot.in/
Ans. New Delhi

Q15. Name the member of Jharkhand Ranji Squad and the inventor of Mahendra Singh Dhoni’s signature Helicopter shot who died on 17 July 2013 at a hospital in New Delhi?
Ans. Santosh Lal

Q16. Recently, Union Cabinet approved amendments to the marriage directed in favour of woman. What is the main clause of it?
Ans. Married woman will get a share of her husband's ancestral property as reparation in case of a divorce.

Q17. Union government on 17 July 2013 approved a proposal to amend .............. Act for providing more powers to the market regulator SEBI to crack down on Ponzi schemes?
Ans. SEBI Act

Q18. Which Indian publisher in the month of July 2013, launched a new website that caters particularly to the young readers?
Ans. Penguin Books India
Note: The new portal for young readers is called youngreaders.penguinbooksindia.com.

Q19. Name the URL of the website of NCC launched by Union Ministry of Defence on 15 July 2013? Visit-http://currentaffairs4examz.blogspot.in/
Ans. www.nccindia.nic.in

Q20. Reserve Bank of India (RBI) on 15 July 2013 imposed fines of around 49.5 crore on 22 private and public sector banks. Why RBI has taken such an action?
Ans. For violating KYC/anti-money laundering norms.

Q21. Union Health Minister on 16 July 2013 announced that the government would provide free pre-natal health care and ambulance facilities to pregnant women across the country. Who is the present Union Health Minister?
Ans. Ghulam Nabi Azad

Q22. Name the freedom fighter as well as the Communist Party of India-Marxist (CPI-M) leader who died on 18 July 2013 in Kolkata?
Ans. Samar Mukherjee

Q23. Which golfer on 14 July 2013 won the Scottish Open title?
Ans. American golfer Phil Mickelson

Q24. IT Company Satyam on 15 July 2013 formally merged with which company?
Ans. Tech Mahindra

Q25. Shane Warne on 19 July 2013 joined the list of cricket legends to be inducted into the International Cricket Council's (ICC) Hall of Fame at Lord's during the second Ashes test. He is the ............th male member of the Hall of Fame? Visit-http://currentaffairs4examz.blogspot.in/
Ans. 69

Q26. Name the National Tobacco Control Campaign launched recently by Ministry of Health & Family Welfare, Government of India?
Ans. Tears you apart
Note: The aim of the campaign is to raise the public awareness regarding dangers of smokeless tobacco which is consumed by millions of Indians every day.

Q27. Which place was named as the World Book Capital for the year 2015?
Ans.  Incheon is in South Korea

Q28. Supreme Court of India on 17 July 2013 refused to reduce the age of juvenile from 18 to .............. years and dismissed a plea that minors involved in heinous crimes should not be protected under the law.
Ans. 16

Q29. Union Cabinet of India on 11 July 2013 approved the proposal for setting up of a National Aviation University (NAU) in the name of Rajiv Gandhi National Aviation University at which place?
Ans. Rae Bareli in the State of UP

Q30. Union government of India on 17 July 2013 constituted an empowered Group of Ministers ( EGoM) for timely implementation of major projects related to the North-Eastern region. Who will hold its chairmanship?
Ans. Finance Minister P. Chidambaram

Q31. Who was appointed as the next Police Commissioner of Delhi on 16 July 2013? Visit-http://currentaffairs4examz.blogspot.in/
Ans. Bhim Sain Bassi

Q32. Name the largest wine producer of India, which recently decided to enter and make its mark in the wine market of Sikkim?
Ans. Sula Vineyard

Q33. Union Government of India on 16 July 2013 raised the FDI limit in Telecom Sector from 74 percent to ............. percent?
Ans. 100

For complete current Affairs of 2013 visit the below link

Link: http://goo.gl/7kGJN
Latest Current Affairs Questions- July 2013 (3rd Week) Reviewed by Currentaffairs4examz on 21.7.13 Rating: 5 July 2013- Latest Current Affairs Prepared by: http://currentaffairs4examz.blogspot.in/ Join...

No comments :