Powered by Blogger.

Sunday, July 14, 2013

JULY 2013- Latest Current Affairs as PDF

JuLY 2013- Latest Current Affairs

Join our facebook page for regular updatesCurrentaffairs4examz
Current Affairs July 2013 Questions and Answers for preparing Exams| RBI Assistant Exam|SSC | UPSC | Civil Services | Bank | RRB and all other Competitive Examinations.

 Latest Current Affairs from 2nd Week of July 2013 in PDF- useful for all competitive Examinations!!!!!


Q1. World Population Day was observed on 11 July 2013 across the world. What was the theme of the day this year?
Ans. Focus is on Adolescent Pregnancy

Q2. Who was on 13 July 2013 sworn in as the ninth Chief Minister of Jharkhand?
Ans. Hemant Soren
Note: He is the leader of Jharkhand Mukti Morcha (JMM) and son of party Chief Shibu Soren

Q3. Who was appointed as the Coach of the Senior Men’s Hockey team of India, on 10 July 2013?
Ans. Maharaj Krishan Kaushik
Note:  He replaced Australian Michael Nobbs as the coach of India

Q4. Which former Australian spinner would be inducted into the ICC cricket hall of fame on 19 July 2013 at Lord’s during the Ashes Test series between Australia and England, as announced by ICC on 11 July 2013?
Ans. Shane Warne

Q5. Which team won the Celkon Cup, the tri-nation cricket series held in West Indies involving the host along with India and Sri Lanka?
Ans. India
Note:  India defeated Sri Lanka by 1 wicket in the final.
Player of the match- MS Dhoni
Player of the series-Bhuvneshwar Kumar

Q6. Name the veteran Bollywood actor and Dadasaheb Phalke award winner, who passed away recently?
Ans. Pran Kishan Sikand

Q7. On 7 July 2013, multiple blasts by terrorists rocked which holiest Buddhist shrines in Bihar?
Ans. Mahabodhi Temple in Bodh Gaya
Note: It is a UNESCO World Heritage Site

Q8. Union government on 11 July 2013 approved a proposal to replace DGCA with a new aviation regulator with full operational and financial autonomy. What would be the name of new regulator?Visit- http://currentaffairs4examz.blogspot.in/
Ans. Civil Aviation Authority (CAA)

Q9. Who on 9 July 2013 won silver medal in women's 50-metre Rifle 3 Position event for India at the shooting World Cup held in Granada, Spain?
Ans. Lajja Goswami

Q10. Which nuclear power plant in India started functioning on 13 July 2013 and went critical by midnight on that day?
Ans. Koodankulam nuclear power plant in Tamil Nadu

Q11. Who was appointed as the new Prime Minister of Egypt by interim President Mansour?
Ans. Hazem El-Beblawi
Note: Mohammad ElBaradei is the new Vice President

Q12. Who won 2013 Wimbledon Men’s Single Trophy?
Ans. Andy Murray
Note: Andy Murray is the first Briton to win Wimbledon Men’s Singles Trophy in 77 years. He defeated Novak Djokovic in three sets to capture the title.

Q13. Recently who became the youngest boxer from the country to clinch a gold medal at the Asian Boxing Championships held at Amman in Jordan?Visit- http://currentaffairs4examz.blogspot.in/
Ans. Shiva Thapa

Q14. Who won the German Grand Prix car racing held on 07 July 2013?
Ans. Sebastian Vettel

Q15. Name the controversial Italian businessman who died on 13 July 2013 who was a key figure in the Bofors payoffs scandal, which led to the resignation of Rajiv Gandhi when he was the prime minister of India?
Ans. Ottavio Quattrocchi

Q16. Which country is hosting the eighth World Youth Athletic Championship which began on 11th July?
Ans. Ukraine, at Donetsk

Q17. Which non-test playing country qualified for 2015 ICC World Cup on July 10, 2013?
Ans. Ireland

Q18. Bharti Airtel on 9 July 2013 announced the commencement of the second edition of 'Airtel Rising Stars' (ARS). What is Airtel Rising Stars?
Ans. It is India’s largest under-16 soccer talent hunt which was started in association with Manchester United in year 2012.

Q19. President of India, Pranab Mukherjee revoked President's Rule from Jharkhand on July 12, 2013. Under which provision of constitution the same was made?
Ans.  Article 356 (Section 2)

Q20. 12 July 2013 was observed as Malala Day across the World and by United Nations. Who has been conferred with the first United Nation Malala Award?Visit- http://currentaffairs4examz.blogspot.in/
Ans. Razia Sulatana
Note: She is a teenager from a Nanglakhumba village of Meerut in Uttar Pradesh, India. Razia was opted for the award for her efforts to motivate 48 children to go school after freeing them, from child labour bondage.

Q21. State Bank of India, in month of July 2013 launched a card which will enable the holder to receive the remittance directly on the card. What is the name of the card?
Ans. State Bank Xpress Money Card

Q22. Who was announced as the new director of Kalakshetra on 10 July 2013?
Ans. Priyadarsini Govind

Q23. Union government of India on 10 July 2013 constituted a Cabinet Committee to oversee reconstruction and rehabilitation work in flood-ravaged Uttarakhand. Who will chair the committee?
Ans. Prime Minister Manmohan Singh.

Q24. Union Government in July 2013 hiked the import duty on sugar to ........... per cent from the present 10 per cent?
Ans. 15

Q25. As per the latest ICC Test rankings issued on 8 July 2013, what is India's position?
Ans. 2nd
Note:  South Africa retained their No. 1 spot

Q26. Who took over as the new Governor of Meghalaya on 8 July 2013?
Ans. KK Paul
Note: He is the former Delhi police Chief

Q27. India retained the first rank in the recently announced ICC ODI Cricket rankings. How many points India have now?Visit- http://currentaffairs4examz.blogspot.in/
Ans. 122

Q28. Name the acknowledged food scientist and the former Director of the Central Food Technological Research Institute (CFTRI) who died recently?
Ans. Dr. H.A.B. Parpia

Q29. Jewellers decided to suspend Sale of Gold Coins for Six Months recently. Why they have decided so?
Ans. To help the government in curbing gold imports and keep the current account deficit under control.

Q30. Which company on 11 July 2013 announced that it would unveil the world's slimmest Full HD LCD panel for smartphones?
Ans. LG

Q31. Who was on 10 July 2013 named for the second edition of Tagore Award for Cultural Harmony for the year 2013?
Ans. Zubin Mehta
Note: He is an Indian-Parsi mestro of western classical music

Q32. Who took over as the new Lieutenant Governor of Andaman and Nicobar Islands on 8 July 2013?
Ans. Lt Gen (Retd) AK Singh

Pin It
Download PDF click below
Print Friendly and PDF

Posted by : Currentaffairs4examz on 14.7.13
Categories:

2 comments:

  1. You are doing such a great job for students & job aspirants like me...million thanks

    ReplyDelete
  2. thankyou so much for such a wonderful blog. plz keep updated us.but if u can make a whole month current affair`s pdf that would be very benificial in the month`s end.meanwhile we will read and download every week current affairs but upload full month pdf in the end. plz update about 1)rajput rulers 2)mughal rulers 3) some important govt policies and scheme 4) important amendment in constitution ,article in a different section 5) important medical evolution and first in medical field

    ReplyDelete

 

Popular Posts

Join Me On Facebook