728x90 AdSpace

Sunday, July 28, 2013

Current Affairs July 2013(4th Week) as PDF

July 2013- Latest Current Affairs
Join our facebook page for regular updates:Currentaffairs4examz
Current Affairs Questions and Answers July 2013 for preparing Exams| RBI Assistant Exam|SSC | UPSC | Civil Services | Bank | RRB and all other Competitive Examinations.


Latest Current Affairs from 4th Week of July 2013 in PDF- useful for all competitive Examinations!!!!!

Q1. Ramon Magsaysay Award Foundation on 24 July 2013 announced the Ramon Magsaysay Awards for the year 2013 to three individuals and two organizations for changing their societies for the better. Name the winners?
Ans.
1. Habiba Sarabi of Afghanistan
2. Lahpai Seng Raw of Myanmanr
3. Ernesto Domingo
4. The Komisi Pemberantasan Korupsi (Corruption Eradication Commission), Indonesia
5. The Nepalese group Shakti Samuha (Power Group)

Q2. Name the Duchess of Cambridge who gave birth to a Royal baby boy on 22 July 2013 at the London hospital?
Ans. Kate Middleton

Q3. What is the name given for Royal Highness, the new Prince of Britain, also called the Royal Baby?
Ans. George Alexander Louis

Q4. Which Swiss women tennis legend was inducted in Tennis Hall of Fame on 13 July 2013?
Ans. Martina Hingis

Q5. Which will be the first state in India to launch Union government’s food security programme expected to be launched on 20 August 2013?
Ans. Delhi

Q6. Name the Indian trio which on 21 July 2013 bagged a Gold medal in the Women's Recurve Team event at the Archery World Cup Stage-3 in Medellin, Colombia?Visit- http://currentaffairs4examz.blogspot.in/
Ans. Deepika Kumari, Laishram Bombayla Devi and Rimil Biruly

Q7. India finished at which position in the Archery World Cup Stage 3 held in Medellin, Colombia?
Ans. Fourth

Q8. Name the advanced meteorological satellite of India which was launched successfully by the European rocket, Arianespace's Ariane 5 rocket, from the spaceport of Kourou in French Guiana on 26 July 2013?
Ans. INSAT-3D
Note: The aim of the satellite is to make a crucial difference to the disaster warning systems as well as weather forecasting of India.

Q9. Union Minister of State for Tourism K. Chiranjeevi on 24 July 2013 launched the Clean India campaign at which world heritage site in India?
Ans. Taj Mahal, Agra
Note: Clean India Campaign is an initiative of Union Ministry of Tourism under the 12th Five Year Plan with the objective to increase tourist arrivals to the country and to improve the quality of services and provide a hygienic environment in and around tourist destinations across the country.

Q10. Name the south India yesteryear actress who died in Chennai on 23 July 2013?
Ans. Manjula Vijayakumar

Q11. Pi Approximation Day is celebrated worldwide recently on which date of July?Visit- http://currentaffairs4examz.blogspot.in/
Ans. 22 July
Note:  reason why this day is celebrated on 22 July is because of the value of Pi- 22/7

Q12. Wikileaks founder Julian Assange on 25 July 2013 officially launched his political party to contest in election of which country?
Ans. Australia

Q13. What is the name of the party launched by Julian Assange?
Ans. Wikileaks Party

Q14. Name the Chairman of Aditya Birla Nuvo who resigned from the Reserve Bank of India’s Central Board on 23 July 2013?
Ans. Kumar Mangalam Birla

Q15. India topped International Cricket Council's Latest ODI Ranking released on 25 July 2013. Which teams are respectively at 2nd and 3rd place?
Ans.  Australia and England

Q16. Who was on 25 July 2013 awarded German Whistleblower Prize 2013 worth 3900 Dollars in absentia?
Ans. Edward Snowden
Note: He is the former NSA contractor who exposed the widest US global surveillance operations

Q17. Who won Swedish Open Tennis title on 21 July 2013?
Ans. Serena Williams

Q18. Name the Indian who won the 13th IPCA World Women's Individual Chess Championship title on 24 July 2013?
Ans. K Jennitha Anto

Q19. Name the Bollywood actor who was on 24 July 2013 was charged with Culpabale Homicide, not amounting to murder by the High Court of Mumbai in the hit-and-run case?
Ans. Salman Khan

Q20. Which Indian American author has been longlisted for the Man Booker Prize 2013?
Ans. Jhumpa Lahiri

Q21. What is the name of Jhumpa Lahiri’s novel which has been listed among 13 novels long listed for the Man Booker Prize 2013?
Ans. The Lowland

Q22. Which state government in India launched video chat facility in all six prisons of the state on 26 July 2013?Visit- http://currentaffairs4examz.blogspot.in/
Ans. Himachal Pradesh
Note: Video conference facility, first of its kind in the country, would help family and friends save time and money on travelling to prisons to meet the inmates.

Q23. Which telecom operator in India , on 25 July 2013 announced that it partnered with Wikimedia Foundation for offering the free mobile access of Wikipedia to its customers?
Ans. Aircel

Q24. Who was re-elected as the President of Advertising Agencies Association of India (AAAI) recently?
Ans. Arvind Sharma
Note: He is the Chairman and CEO of Leo Burnett, India subcontinent

Q25. Reserve bank of India on 21 July 2013 brought down the period of realisation and repatriation for exporters of goods and software to .......... months from earlier 12 months?
Ans. Nine

Q26. Which port was conferred with the Major Port of the Year award for its excellent performance in the year 2012-13?
Ans. Paradip Port
Note:  Paradip Port is one of the major Indian ports that serve the Eastern and Central parts of the country.

Q27. Union Government of India on 27 July 2013 announced that it would set-up a Marine Training Academy at which place in Tamil Nadu?
Ans.Tuticorin

Q28. Who was appointed as the new Chairman of GST Panel by the Empowered Committee of States’ Finance Ministers on GST?
Ans. Abdul Rahim Rather
Note: He is the Finance Minister of Jammu and Kashmir

Q29. Who was sworn-in as the new king of Belgium on 21 July 2013 after the abdication of his father Albert II due to his age and health?
Ans. Prince Philippe

Q30. Name the noted biologist who died on 26 July 2013 known for his pioneer work of identifying the process that how taste and smell are detected and coded in Brain?Visit- http://currentaffairs4examz.blogspot.in/
Ans. Prof. Obaid Siddiqi

Q31. Who was elected as the new president of Institute of Cost Accountants of India (ICAI)?
Ans. Suresh Chandra Mohanty

Q32. Name the cousin of Rajiv Gandhi as well as the Minister for Internal Security during his government who died in Gurgaon on 25 July 2013?
Ans. Arun Nehru

Q33. Where was the 14th Meeting of the Home Secretaries of India and Bangladesh was held from July 19 to 22 July 2013?
Ans. New Delhi

Q34. Name the Chief Executive Officer of SpiceJet who quit from his post recently?
Ans. Neil Mills

Q35. First Textile Park dedicated to hand block printing and craft was inaugurated on 24 July 2013 by the Union Minister of Textile, Dr. Kavuru Sambasiva Rao at which place?
Ans. Bagru near Jaipur

Q36. Who became the first differently-abled Indian to win gold at the IPC Athletics World Championships held from 19 to 28 July 2013 in France?
Ans. Devendra Jhajharia

Q37. Who has won the 100th edition of the Tour de France (bicycle race) on 21 July 2013?
Ans. Chris Froome from Britain

For complete Current Affairs of 2013 visit the below link
Current Affairs July 2013(4th Week) as PDF Reviewed by Currentaffairs4examz on 28.7.13 Rating: 5 July 2013- Latest Current Affairs Prepared by: http://currentaffairs4examz.blogspot.in/ Join...

No comments :