Powered by Blogger.

Sunday, July 7, 2013

Current Affairs- July 2013 (1st week) as PDF

Latest Current Affairs- JuLY 2013
Join our facebook page for regular updates: Currentaffairs4examz
Current Affairs July 2013 Questions and Answers for preparing Exams| RBI Assistant Exam|SSC | UPSC | Civil Services | Bank | RRB and all other Competitive Examinations.

Latest Current Affairs from 1st Week of July 2013 in PDF- useful for all competitive Examinations!!!!!

Q1. Who won the 2013 Wimbledon Women's singles title?
Ans. Marion Bartoli
Note: This is her maiden Grand Slam title. She is from France and defeated 23rd seed Sabine Lisicki of Germany in title clash in straight sets, 1-6, 4-6.

Q2. Who was on 29 June 2013 appointed as the next Chief Justice of India?
Ans. P. Sathasivam
Note: Sathasivam will be the 40th Chief Justice of India (CJI).

Q3. Which team won the FIFA Confederations Cup 2013 on 30 June 2013?
Ans. Brazil
Note: Brazil won 3-0 against FIFA World Cup holders Spain. On the Brazilian side, two goals were scored by Fred and one was scored by Neymar.

Q4. Who is designated as India's next Foreign Secretary on, 01 July 2013?
Ans. Sujata Singh
Note: She is the IFS officer of 1976 batch and will succeed Ranjan Mathai as Foreign Secretary, who is due to retire on 31 July 2013.

Q5. Who got the Best Actress award at 14th IIFA (International Indian Film Academy) awards 2013 held in Macau on 6th July 2013?
Ans. Vidya Balan
Note: For her portrayal of a pregnant woman in search of her husband in Kahaani.

Q6. Who got the Best Actor award at 14th IIFA (International Indian Film Academy) awards 2013 held in Macau on 6th July 2013?
Ans. Ranbir Kapoor
Note: For his performance as deaf-mute boy in Barfi.

Q7. Who was appointed as the President of Nasscom on 6 July 2013?Visit- http://currentaffairs4examz.blogspot.in/
Ans. R. Chandrasekhar
Note: He is the former Secretary Department of Telecommunications (DoT). Full form of Nasscom is- National Association of Software and Services Companies.

Q8. Who was sworn in as the interim President of Egypt on 4 July 2013?
Ans. Adli Mansour.

Q9. Name the U.S. inventor who was known as the father of the computer mouse who died on 3 July 2013 at age of 88?
Ans. Douglas Engelbart

Q10. Who became the first ever Indian woman to receive Dubai Government's coveted Emirates Woman Award for business excellence in June 2013?
Ans. Vandana Gandhi
Note: Vandana Gandhi is Founder & CEO of British Orchard Nursery - Middle East's only ISO-certified Nursery Chain.

Q11. Which country will host 2016 World T20 and 2023 World Cup along with 2021 proposed World Test Championship?
Ans. India

Q12. Who took over as the Union Home Secretary on 30 June 2013?Visit- http://currentaffairs4examz.blogspot.in/
Ans. Anil Goswami
Note: He is a Jammu and Kashmir cadre IAS officer and succeeded Raj Kumar Singh who retired from Government service.

Q13. Which country became the 28th member of the European Union on 1 July 2013?
Ans. Croatia

Q14. Which Indian landmark was ranked among the top three landmarks in the world by TripAdvisor's 2013 Travellers Choice Attractions Awards?
Ans. Taj Mahal
Note: In 1983, it became a UNESCO World Heritage Site. The Taj Mahal attracts 2-4 million visitors annually, with more than 200,000 from overseas.

Q15. Name the first dedicated navigation satellite launched by India on 1 July 2013?
Ans. IRNSS-1A
Note: It was launched using Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV)-C22. Full form of IRNSS-  Indian Regional Navigational Satellite System.

Q16. Who took over as Chief of Integrated Defence Staff to the Chairman Chiefs of Staff Committee (CISC) on 1 July 2013?
Ans. Lieutenant General Anil Chait

Q17. Who was on 1 July 2013 appointed as the 20th Lt Governor of Delhi?
Ans. Najeeb Jung
Note:  He is presently the vice chancellor of Jamia Millia Islamia University.

Q18. Pranab Mukherjee signed which ordinance on 5 July 2013 which seeks to give legal rights to 67 per cent of the population for subsidised grains?
Ans. Food Security ordinance

Q19. Name the two countries that offered asylum to US intelligence leaker Edward Snowden, on 06 July 2013, who is waiting at a Moscow airport for some nation to offer him sanctuary?Visit- http://currentaffairs4examz.blogspot.in/
Ans. Venezuela and Nicaragua
Note: Edward Joseph Snowden is an American former technical contractor for the United States National Security Agency (NSA) and a former employee of the Central Intelligence Agency (CIA). He leaked details of top-secret US and British government mass surveillance programs such as PRISM to the press.

Q20. World soccer body FIFA on 3 July 2013 barred which country from holding any friendly football matches due to soaring violence?
Ans. Iraq

Q21. Which state was on 2 July 2013 declared as the first Smoke-free state of the country?
Ans. Himachal Pradesh
Note: The declaration was made in compliance to Section 4 of the Cigarettes and other Tobacco Products Act (COTPA) 2003.

Q22. Who was on 2 July 2013 appointed as Director General of Bureau of Indian Standards (BIS)?
Ans. Sunil Soni
Note: Sunil Soni is a 1981 batch IAS officer of Maharashtra cadre who at present is on compulsory wait in the Department of Financial Services under Ministry of Finance.

Q23. Who won the Asian Athletics Association's President Election?
Ans. Dahlan Jumaan Al-Hamad
Note: Suresh Kalmadi was also a contestant in the election but failed.

Q24. Which country was granted the Associate membership of the ICC recently?
Ans. Afghanistan

Q25. Name the Egypt’s first democratically elected President who was on 3 July 2013 ousted from his office in a military coup?
Ans. Mohamed Morsi

Q26. Name the company which launched the world's first smartphone with the Firefox operating system to compete with devices running Google Android and Apple IOS.
Ans. Spain's Telefonica

Q27. Identify the fast Bowler of New Zealand who has announced his retirement on 3 July 2013 from all forms of cricket?
Ans. Chris Martin

Q28. Thousands in India and across the world participated in the 78th birthday celebrations of His Holiness the Dalai Lama on 6th July 2013. Present Dalai Lama is...........th Dalai Lama?Visit- http://currentaffairs4examz.blogspot.in/
Ans. 14th

Q29. Uttar Pradesh government on 5 July 2013 issued a fresh notification for creation of a new district. Name the new district?
Ans. Amethi

Q30. Union Government of India on 1 July 2013 launched the National Cyber Security Policy 2013 at New Delhi. What was the aim of the policy?
Ans. To protect information and build capabilities to prevent cyber attacks.

Q31. President conferred National Youth Awards 2011-12 on 4 July 2013. In which year National Youth Awards was instituted?Visit- http://currentaffairs4examz.blogspot.in/
Ans. 1985.
Note: It is conferred on youths every year, who have excelled in youth developmental activities and social service.

Q32. The Telecom Commission of India on 2 July 2013 approved the enhancement of the Foreign Direct Investment (FDI) limit in the telecom sector from 74 percent to
.................percent.
Ans. 100

Q33. Statistics Day was celebrated across India on which date of June?

Ans. 29 June 2013

Pin It
Download PDF click below
Print Friendly and PDF

Posted by : Admin on 7.7.13
Categories:

2 comments:

 

Popular Posts

Join Me On Facebook