728x90 AdSpace

Saturday, June 8, 2013

Solved Questions of SSC Prasar Bharti Programme / Transmission Executive Exam held on 2nd June 2013

Solved Questions of SSC Prasar Bharti Programme / Transmission Executive Exam held on 2nd June 2013

Combined Recruitment for the post of Programme Executive and
Transmission Executive (PEX TREX) – Examination – 2013- Answer Key

Staff Selection Commission (SSC) Prasar Bharti conducted the written examination for Programme Executive and Transmission Executive recruitment on 02 June 2013. Here is some of the selected solved questions from General Awareness Section::

The Official Answer Key of transmission and programme executive Exam 2013 will be released Soon by SSC.

PART (c): GENERAL AWARENESS : Selected Questions

Q1.  If   other    things    remain     unchanged,   the demand of a commodity is a function of    
(A)   Income of the consumers     (B) Level of savings in a society
(C)   Price of that commodity       (D) Taste of the consumer
Ans. (C)   Price of that commodity      

Q2. At the Second Round Table Conference, the Indian National Congress was represented by
(A)  Jawaharlal Nehru                       (B) Mahatma Gandhi
(C)   Rajendra Prasad                        ( D)  Vallabhbhai  Patel
Ans. (B) Mahatma Gandhi

Q3. Selling costs are the expenses of a firm on
(A)  Sales promotion activities            (B)   Means of transportation
(C)   Factors of production                   (D) Government taxes
Ans. (A) Sales promotion activities         

Q4.   The most important feature of monopolistic competition is
(A)  Absence of selling costs                   (B)   Homogeneous product
(C)   Price discrimination                           (D)    Product differentiation
Ans. (D)    Product differentiation

Q5. Which committee was constituted for reforms in Tax structure?
(A)  Narasimham Committee               (B)    Chelliah Committee
(C)  Gadgil Committee                            (D)  Y.V. Reddy Committee
Ans. (B)    Chelliah Committee

Q6. . Blue Revolution is related to
(A)  Fish production                       (B) Milk production
(C)  Oil production                          (D) Food production
Ans. (A) Fish production

Q7. Who said “The  State exists  for individuals, individuals do not exist for the State"?
(A)  C.E.M. Joad                   (B)    Barker
(C)  Laski                               (D)  Machiavelli
Ans. (C)  Laski

Q8. 1942 Movement was called as
(A)  Civil Disobedience Movement     (B)  Khilafat Movement
(C)  Quit India Movement                     (D)  Passive Resistance (Satyagraha) Movement
Ans. (C) Quit India Movement

Q9. Who wrote the book 'Politics'?
(A)  Bodin                         (B)   Rousseau
(C)   Mill                            (D) Aristotle
Ans. (D) Aristotle

Q10. Who was  appointed   to  investigate   into the assassination of Mrs. Indira Gandhi ?
(A) Juslice Kania                 (B) Justiec M.P.Thakkar
(C)  Justice Jain                   (D)  Justice Vcnkataramaiah
Ans. (B) Justiec M.P.Thakkar

Q11. Why did Aurangzeb become unpopul ar?
(A)  He was not religiously tolerant            (B)  He was not a good administrator
(C)  He was not a scholar                            (D)  He was not extravagant
Ans. (A)  He was not religiously tolerant     
Q12. Whose theory  has been called by Macpherson as 'developmental democracy' ?
(A)  James Mill                             (B)  John Stuart Mill
(C)  Bentham's democracy         (D)  Locke's democracy
Ans. (B)  John Stuart Mill

Q13. Black   soil         is    mainly      derived           from   the weathering of
(A)  Granites             (B)   Basalts
(C)   Limestones        (D)  Sandstones
Ans. (B)   Basalts

Q14. Fungi and insects have one of the following as   a common factor :
(A)   Chitin                                         (B)   Cuticular covering
(C)  Water absorbing system        (D) Reproductive system
Ans. (A)   Chitin    

Q15. Which of the following is the best nuclear  fuel for the nuclear reactor?
(A)   Uranium - 236               (B)  Thorium – 236
 (C)   Plutonium – 239           (D)   Neptunium - 239          
Ans.  (C)   Plutonium – 239          

Q16. Which of the following radiations forms a part of electromagnetic spectrum  ?
(A)  Alpha rays             (B)   Beta rays
(C)    Cathode rays       (D) Gamma rays        
Ans. (D) Gamma rays        

Q17.  Who heads the National  Planning Commission of lndia?
(A)  The President              (B)  The Prime Minister
(C)  The Finance Minister   (D)  The Planning  Minister  
Ans.   (B)  The Prime Minister

Q18. Hong Kong today, is part of
(A)  United Kingdom              (B)  China   
(C)  Taiwan                                (D)  Japan
Ans. (B)  China         

Q19. Human hair is made up of
(A)   Protein                            (B)  Protein and DNA
(C)  Protein and RNA             (D)  DNA and RNA
Ans. (A)   Protein                 
Q20. Which is  the  oldest  and  richest  language  of South India ?
(A)  Telugu                         (B)  Sanskrit
 (C)  Tamil                           (D)  Kannada
Ans. (C)  Tamil            

Q21. One who officially gives expert  legal advice to the Government of India is
(A)  The Attorney General                 (B)  The Auditor General
(C)  The Chief Justice oflndia            (D)  Public Service Commission
Ans. (A)  The Attorney General        

Q22. Which day is celebrated  as International Day Against Drug Abuse and Illicit 'I'Tafficking?
 (A)  31"' May                     (B)  4th June
(C) 51h June                        (D)  26th June       
Ans. (D)  26th June       

Q23. The "Earth Day" is celebrated on
(A)  22nd April             (B) 21st April
(C)   14th April             (D)  7th  April
Ans. (A)  22nd April             

Q24. Who      among            the      following       is         not cartoonist?
(A)  Sudhir Dar             (B)   Laxman
(C)  Kutty                       (D)  Ravi Shankar
Ans. (D)  Ravi Shankar

Q25. Who is the Attorney General of India?
(A)  Ashwani Kumar                 ( B)  Goolam E. Vahanvati
(C)  Shatrughan Singh               (D) A.K. Shalla
Ans. ( B)  Goolam E. Vahanvati 
Solved Questions of SSC Prasar Bharti Programme / Transmission Executive Exam held on 2nd June 2013 Reviewed by Admin on 8.6.13 Rating: 5 Solved Questions of SSC Prasar Bharti Programme / Transmission Executive Exam held on 2nd June 2013...


  1. Where r d ans of other questions

  2. The inclination of earth on its axis is at- 231/2'

  3. The ideal condition for the formation of dew are- clear sky, little or no wind, high relative humidity and cold long nights

  4. Q. GATT related to world trade is - General Agreement on Trade and Tariff
    Q.The political party which leads the state of Uttar Pradesh presently is - SP
    Q.The vermicompost is produced by- Earthworm
    Q Which of the following finance ministers presented the budget of 1991- Manmohan Singh

    1. yashwant sinha presented the budget...

    2. anu it seems that u r on your way to prasar bharati......best of luck.....

  5. wat cud b d possible cut off & when d result is going 2 b declared

  6. Anybody has any idea as to when the results will be declared?

  7. here two answers are wrong..........hairs contain both dna and protien..... and kannad is the oldest language of south india....
    anil dutt...

  8. hey can one hav answer key
    then plz mail me ram24.j@gmail.com

  9. anil hair have protin n tamil is the oldest search in google

  10. need to know the rest of the answers and the possible cut off,pls do inform me in my email id uttam.swati9@gmail.com

    1. add me on face book at vaishr_rahul@yahoo.com or Rahul vaish Moradabad I wl gv u full answer

  11. For god's sake....wud anybodybother to tell when is the result........

    1. Nope..we ain't telling you... go find that yourself... xD

    2. Don't worry SRK, you'll find out soon enough even if no one wants to say when it is. Best of luck to all of you. Paper writing service. Just when I thought people changed, you get this.

  12. wht is the expected cutt off and when result will come

  13. Nw tl me ur cutoff. Answer key hs cum. Any body got 70+ ? Check answer key at ssc whats new

  14. getting 94..is there any chance to clear??? what's the expected cut off for general?