Powered by Blogger.

Saturday, June 29, 2013

June 2013: Latest Current Affairs as PDF

Latest Current Affairs- June 2013
Join our facebook page for regular updates: Currentaffairs4examz

Current Affairs June 2013 Questions and Answers for preparing Exams| RBI Assistant Exam|SSC | UPSC | Civil Services | Bank | RRB and all other Competitive Examinations.

Latest Current Affairs from 4th Week of June 2013 in PDF- useful for all competitive Examinations!!!!!

Q1. Which team lifted the ICC Champions Trophy 2013 on 23 June 2013?
Ans. India
Note: India beat England by 05 runs in the final. Final was held at at Edgbaston in Birmingham, England.
Man of the Match- Ravindra Jadeja
Man of the Series- Shikhar Dhawan

Q2. Who was sworn in as Australia’s new prime minister on 27 June 2013?
Ans. Kevin Rudd
Q3. Name the Secretary of State of the United States who completed his India visit on 25 June 2013?
Ans. John Kerry
Note: He was on three-day visit to India from 23 June 2013 to 25 June 2013.
Q4. Who was named the most powerful celebrity on 26 June 2013 by Forbes?
Ans. Oprah Winfrey
Note: Oprah Winfrey is an American media proprietor, talk show host, actress, producer, and philanthropist. She is best known for her multi-award-winning talk show The Oprah Winfrey Show which was the highest-rated program of its kind in history and was nationally syndicated from 1986 to 2011.

Q5. International Day against Drug Abuse and Illicit Trafficking was observed recently. Identify the date on which it was observed?
Ans. 26 June
Note: The United Nations General Assembly declared 26 June as the International Day against Drug Abuse and Illicit Trafficking in the year 1987. The objective of observing this day is to strengthen the action as well as cooperation in order to achieve the aim of a society free of drug abuse.

Q6. Union Cabinet of India on 28 June 2013 gave its approval to the proposal for the ....................... communication satellite project along with procurement of launch services and insurance. (Visit-http://currentaffairs4examz.blogspot.in/)
Ans. GSAT-15
Note: GSAT-15 is part of the Indian Research Organisation’s (ISRO`s) efforts towards in-orbit spare capacity to meet contingency and to protect the services of existing users.

Q7. Name the former Italian Prime Minister who was sentenced to 7 years Jail in Sex Trial and banned from public office for life?
Ans. Silvio Berlusconi

Q8. Which country became the first country in South Asia to end testing of Cosmetic product on animals in the month of June 2013?
Ans. India

Q9. Name the Walmart India Head who resigned on on 26 June 2013?
Ans.  Raj Jain
Note: Ramnik Narsey was named as the interim head of India operations. Raj Jain served WalMart for six years. Ramnik Narsey, as of now, was the senior vice president for Walmart International.

Q10. 39th edition of the G8 Summit concluded on 18 June 2013. Where it was held?
Ans. Lough Erne in Northern Ireland

Q11. Name the country which maintained the top most position in ICC ODI rankings recently released?
Ans. India
Note: India has the rating points of 123 now and its nearest rivals, England as well as Australia have the ranking of 113 points. South Africa, on the other hand has rating of 111.

Q12. The I &B ministry in the Month of June 2013 has cancelled the license of 15 channels and suspended the license of seven others for 30 days. Name the reason for such a move by the ministry?(Visit-http://currentaffairs4examz.blogspot.in/)
Ans. They  failed to abide by with licensing conditions.
Note: Most of channel whose license are cancelled are regional.

Q13. Who was on 28 June 2013 appointed as Secretary of Information & Broadcasting Ministry?
Ans. Bimal Julka
Note: Julka will succeed Uday Kumar Varma, who will retire from his office on 30 June 2013.

Q14. US Ambassador to India Nancy J Powell on 23 June 2013 announced that US would provide .................... US dollar through the United States Agency for International Development (USAID) to NGOs that are working for affected areas of Uttarakhand?
Ans. 150000

Q15. Name the marketplace located in Delhi which has been ranked fifth in the list of world’s most expensive office market due to its strong demand amid limited supply as per the CBRE report?
Ans. Connaught Place

Q16. International Olympic Day was celebrated across the world on 23 June 2013. What was the purpose of this day?
Ans. This day is celebrated for promotion of participation of people in the sports all across the world, irrespective of athletic, gender or age ability.

Q17. Largest as well as the brightest moon of the year 2013, called the Supermoon was observed on 23 June 2013. What was special about Super moon?
Ans. Supermoon is said to be that situation when the moon is closer to Earth in the orbit than every other day.

Q18. Name the landmark bill passed by United States Senate on 27 June 2013?
Ans. Immigration Bill

Q19. Name the prestigious award which was received by Kerala Chief Minister Oommen Chandy on 28 June 2013 from UN for his mass contact programme initiative?(Visit-http://currentaffairs4examz.blogspot.in/)
Ans. United Nations Public Service Award

Q20. Muthoot Finance got in-principal approval from the Reserve Bank of India (RBI) for establishing as well as operating which type of ATMs recently?
Ans.  White Label ATMs (WLAs)
Note: The White Label ATMs (WLAs) are the ones which are not owned and operated by the bank but by another non-bank entity. By paying a stipulated fee, anyone can use it for the purpose of financial transaction with any other bank branch.

Q21. Who was appointed as the coach of Australian Cricket team recently?
Ans. Darren Lehmann
Note: He was appointed replacing Mickey Arthur who was sacked two weeks before the Australia Ashes Tour which was set to start on 10 July 2013.

Q22. A book entitled Ziauddin Barni’s Tarikh-i-Firoz Shahi was released on 28 June 2013. Who released the book?
Ans. Vice President of India, Hamid Ansari

Q23. Which Indian Port regained top position in Seafood Exports for second consecutive year recently?
Ans. Pipavav port
Note: It is the first private sector port of India located in Saurashtra, Gujarat, remained at the top most position for second year in a row in FY13 on the basis of quantity.

Q24. Which film won Golden Goblet on 23 June 2013 for best feature film at the 16th Shanghai International Film Festival?
Ans. The Major, a Russian film.

Q25. Computerworld Honors Laureate selected which India Govt. Project for 21st Century Achievement Award 2013 under the category Economic Development?
Ans. UIDAI

Q26. Who established the new world record on Federation Internationale de l'Automobile's (FIA) world electric land speed record when the lightweight electric powered car reached the top speed of 328.6 km per hour?
Ans. Drayson Racing Technologies

Q27. United Nations General Assembly designated which day of June as the UN Public Service Day in its resolution?(Visit-http://currentaffairs4examz.blogspot.in/)
Ans. 23 June
Note: This day is celebrated across the world to celebrate the virtue as well as value of public service to the community.

Q28. Who became First Man to Successfully Walk across Grand Canyon on Tightrope on 23 June 2013?
Ans. Nik Wallenda

Q29. Name the unique scheme for energy conservation launched by Rajasthan government on 27 June 2013?
Ans. Mukhyamantri Bijli Bachat Lamp Yojna

Q30. Who bagged a Silver medal for India at the 3rd China Open boxing tournament on 22 June 2013?
Ans. Manjeet Singh

Q31. The Vice President of India, Hamid Ansari released a book entitled Healing Memories: Civilizations in Dialogue on 24 June 2013. What was the issue being discussed in the book?
Ans. Dialogue among cultures and civilizations expressing circumvention of conflict and seeking solutions to problems on the norms of civilized behaviour.

Q32. Japan's highest Mountain and famous landmark Mount Fuji was in news recently. Why was it in news?
Ans. It was given world heritage status by the UNESCO World Heritage committee on 20 June 2013.

Q33. Prime Minister Manmohan Singh and UPA Chairperson Sonia Gandhi on 26 June 2013 flagged off first train which connects Banihal in Jammu with Qazigund in Kashmir. The trainalso chugged through the 11-kilometer Pir Panchal railway tunnel. What is special about Pir Panchal railway tunnel?
Ans. It is the longest tunnel of India and is a part of 17.7 kilometer Qazigund-Banihal railway track.

Q34. Which drug firm on 25 June 2013 announced that it was given World Health Organisation (WHO) pre- qualification for the anti-malarial tablets which will be launched immediately?(Visit-http://currentaffairs4examz.blogspot.in/)
Ans. Strides Arcolab Pharma.
Note: These tablets are called Artemether and Lumifantrine (AL) tablets.

Q35. Japan got its First MOX Nuclear Shipment port since Fukushima incident on 28 June 2013. Name the country from which it was arrived?
Ans. France
Note: The Nuclear Shipment was arrived in order to restart their atomic reactors.

Q36. What was the minimum Support Price for Paddy fixed by Cabinet Committee on Economic Affairs on 28 June 2013?
Ans. 1310 Rupees per Quintal

Q37. Name the three major medicines banned by Government recently in wake of health risks associated with them?
Ans. Anti-diabetes drug pioglitazone, painkiller analgin and anti-depressant deanxit.

Q38. Union ministry of Information and Broadcasting on 23 June 2013 constituted a committee to review the rate revision of the newspaper advertisements. Who was the head of the committee?
Ans. JS Mathur
Note: JS Mathur is the Additional Secretary in the Ministry of Information and Broadcasting.

Q39. Who dedicated the first Unit of ONGC’s Mega Power project in Tripura to the nation on 21 June 2013?
Ans. President of India, Pranab Mukherjee

Q40. Union government on 27 June 2013 increased by how many times the price at which natural gas is supposed to be sold to producers of power, fertilizer, minerals and steel?
Ans. Doubled

Pin It
Download PDF click below
Print Friendly and PDF

Posted by : Admin on 29.6.13
Categories:

4 comments:

  1. its a good job . i need 4 weeks current affairs for may. april . march. feb and jan . i have found only june s four weeks

    ReplyDelete
  2. SIR, nice work. plz upload a full 2013 current affair que. and ans. pdf

    ReplyDelete

 

Popular Posts

Join Me On Facebook