Powered by Blogger.

Saturday, June 22, 2013

Current Affairs Questions - June 2013 as PDF

Latest Current Affairs- June 2013
Join our facebook page for regular updates: Currentaffairs4examz
Current Affairs June 2013 Questions and Answers for preparing Exams| SSC | UPSC | Civil Services | Bank | RRB and all other Competitive Examinations.

Latest Current Affairs from third Week of June 2013 in PDF- useful for all competitive Examinations!!!!!


Q1. Which state of India was in the third week of June 2013 stuck by severe flash floods and landslides?
Ans. Uttrakhand
Note: Government of India on 19 June 2013 announced a disaster relief fund of 1000 crore rupees to Uttarakhand. PM has also requested all citizens to donate some amount to PM's relief fund to help those affected in the disaster.

Q2. Who was the new Railway Minister of India?
Ans. Mallikarjun Kharge

Q3.  Who was the new Labour and Employment minster?
Ans. Sisram Ola 

Q4.  Who was the new Road Transport and Highways minster?
Ans. Oscar Fernandes

Q5. Who was the new Housing and Urban Poverty Alleviation minster?
Ans. Girija Vyas

Q6. Who was the new Textiles minster?
Ans. Dr K S Rao  

Q7. Six Forts of Rajasthan were included in the list of World Heritage Site of UNESCO and won international recognition on 21 June 2013 in the 37th session of the World Heritage Committee (WHC) in Phnom Penh, Cambodia. Name these six majestic forts?
Ans. Amber (Jaipur), Kumbhalgarh, Chittorgarh, Jaisalmer, Ranthambhore (Sawai Madhopur) and Gagaron (Jhalawar)

Q8. Chief Minister of Bihar, Nitish Kumar on 19 June 2013 won the Vote of Confidence in the State Assembly with the support of ......... MLAs after parting away with BJP? Visit-http://currentaffairs4examz.blogspot.in/
Ans. 126
Note: In the 243 member assembly, the ruling party JD(U) has 118 MLAs and it needed just four MLAs to prove its majority. Four members of congress and one of CPI voted in favour of the trust motion. Four independent MLAs also supported the motion.

Q9. Dr. Manmohan Singh, the Prime Minister of India on 17 June 2013 took oath as the member of Rajya Sabha. He was elected to Rajya Sabha for the ........th consecutive term from Assam?
Ans. Fifth

Q10. The Kedarnath shrine situated in the Himalayan ranges will remain shut down for a minimum..................... period as announced by Chief Minister of Uttarakhand, Vijay Bahuguna  on 19 June 2013 following devastation because of early Monsoon rains and severe flash floods and landslides?
Ans. One year

Q11. The Reserve Bank of India (RBI), in its June mid-quarter monetary policy on 17 June 2013, left its key policy repo rate unchanged at ....... percent?
Ans. 7.25
Note: Repo is the rate at which banks borrow from the Central bank

Q12. Who was appointed as the Chairman of AirAsia India on 18 June 2013?
Ans. Subramanian Ramadorai
Note: He is the former head of the Tata Consultancy Services (TCS)

Q13. Which Indian pair won silver medal at the World Cup (Stage-II) Archery competition in Turkey on 16 June 2013?
Ans. Rajat Chouhan and Manjudha Soy

Q14. Telecom regulator TRAI on 17 June 2013 announced reduction in the national mobile phone roaming charges. From which date it will come into effect?
Ans. 1 July 2013

Q15. Name the Tamil actor-director who passed away on 15 June 2013 at his residence in Chennai after a cardiac arrest?
Ans. Manivarnnan

Q16. Name the Cycling Coach of Indian national team who was on 18 June 2013 died in a road accident near Nalgadha village on Noida Expressway in Uttar Pradesh? Visit-http://currentaffairs4examz.blogspot.in/
Ans. Ruma Chatterjee

Q17. Name the fastest Super Computer in the world which was announced recently, developed by China?
Ans. Tianhe-2

Q18. Name the Indian origin journalist who became the Editor of UK national paper, The Independent, on 17 June 2013?
Ans. Amol Rajan

Q19. Name the person who was nominated as the next FBI (Federal Bureau of Investigation) Director by US President Barack Obama on 21 June 2013?
Ans. James Comey

Q20. Who was appointed as Chief Advisor of AirAsia India recently?
Ans. Ratan Tata

Q21. Name the union ministers who resigned from their offices of Government of India recently, to work for the party ahead of 2014 Lok Sabha Election?
Ans. CP Joshi and Ajay Maken

Q22. Recently the Union External Affairs Minister Salman Khurshid visited a foreign country, which is the first visit of any Minister from Indian Union to that country after 23 years. Identify the country?
Ans. Iraq

Q23. Bharti Airtel on 19 June 2013 slashed the charges of data usage by 90 percent for the pre-paid subscribers of which states?
Ans. Punjab and Haryana

Q24. Which Indian city will host the 29th annual meeting of the World Economic Forum (India chapter) to be held here in November 2013?
Ans. Kochi, Kerala

Q25. World Day to Combat Desertification was observed across the world on 17 June 2013. What was the theme this year?
Ans.  Drought and water scarcity

Q26. Which party on 16 June 2013 broke away its 17 year old alliance with National Democratic Allaince (NDA) led by BJP in Bihar?
Ans. Janta Dal United (JD(U))

Q27. Who was appointed as the head of the panel constituted by Union Ministry of Women and Child Development on 19 June 2013 to examine aspects related indecent portrayal of women in mass media?
Ans. K Ratnaprabha
Note: He was the additional Secretary and Mission Director of National Mission for Empowerment of Women.

Q28. Who was selected as the President of UN General Assembly for its 68th session recently?Visit-http://currentaffairs4examz.blogspot.in/
Ans. John William Ashe

Q29. Who won the presidential election in Iran on 15 June 2013?
Ans. Hassan Rohani

Q30. Who was on 21 June 2013 appointed as the nodal officer for relief and rescue operations in the rain-ravaged Uttrakhand by the Union Government of India?
Ans. VK Duggal
Note: He was the former Union Home Secretary

Q31. Name the Boieng series Aircraft received by Indian Air Force from United States on 18 June 2013?
Ans. Boeing C-17 Globemaster III Aircraft

Q32. Where was the first-ever Chinese Film Festival inaugurated recently?
Ans. New Delhi
Note: Government of India and Government of China joined hands for organising the first ever Chinese film festival in India from 18 June 2013 to 23 June 2013 at Siri fort Auditorium, New Delhi. Action superstar Jackie Chan attended inaugural day of the Chinese film festival on 18 June 2013.

Q33. Who was declared as the winner of Walter Scott Prize for his English fiction novel The Garden of Evening Mists?
Ans. Tan Twan Eng

Q34. The World Refugee Day was observed on 20 June 2013 across the world to honour the courage, strength and determination of people who are forced to flee their homeland under threat of persecution, conflict and violence. What was the core message of the day?Visit-http://currentaffairs4examz.blogspot.in/
Ans. 1 family torn apart by war is too many

Q35.  Name the six world heritage sites of Syria which were placed on the list of World heritage sites by United Nations in light of ongoing conflicts in the country?
Ans.
1)  The Ancient City of Damascus
2)  Site of Palmyra
3)  Ancient City of Bosra
4)  Ancient City of Aleppo
5)  Crac des Chevaliers and Qal’at Salah El-Din
6)  Ancient Villages of northern Syria

Q36. Name the Ad Agencies who won Gold and Bronze Lions at Cannes Advertising Festival 2013?
Ans. Taproot India won two Gold Lions, Grey Worldwide India won two bronze lions and O&M India won two bronze lions

Q37. Tata Coffee Inaugurated the Premium Extraction Plant at which state recently?
Ans. Tamil Nadu (at Theni near Madurai)

Q38. Name the day celebrated by Goa on 18 June 2013?
Ans. Goa Revolution Day

Q39. Which State Government has recently made possession of Aadhaar Card mandatory for teaching and non-teaching employees to draw salaries?
Ans. Maharashtra

Q40. Name the operation launched by IAF in Uttarakhand and Himachal Pradesh to rescue pilgrims who were stranded after heavy rains wreaked havoc in northern India on June 16?
Ans. Operation Rahat

Q41. Name the Veteran CPI leader who passed away in Amritsar on 15 June 2013?
Ans. Satya Pal Dang

Q42. India topped in the medal tally in the Junior Asian Wrestling Championship by winning 17 medals in the tournament on 16 June 2013. Where was the tournament held?
Ans. Phuket, Thailand

Q43. Which day was recently celebrated as World Music Day also called FĂȘte de la Musique to promote peace and spread goodwill through music?
Ans. June 21

Q44. Who won Gerry Weber Open Halle ATP Tennis tournament recently?

Ans. Roger Federer

Pin It
Download PDF click below
Print Friendly and PDF

Posted by : Admin on 22.6.13
Categories:

2 comments:

  1. dng grt job!!if u dnt mind can u upload GA in this same way from jan to apr 2013....plz

    ReplyDelete

 

Popular Posts

Join Me On Facebook