728x90 AdSpace

Saturday, May 11, 2013

Solved Questions: English Section of Postal Assistant Exam (PA/SA) 2013 held on 05 May 2013

Solved Questions: English Section of Postal Assistant Exam (PA/SA) 2013 held on 05 May 2013

English Section

Q1. Fill the correct word in the given Sentence:
 All..........Shashi were present
(A)    Accept   
(B) Except   
(C) Expect    
(D) Aspect
Ans. (B) Except   

Q2. Identify the correct sentence among the following:
(A). Two and two makes four.   
(B) Our hen has given two eggs
(C) He talks as if he is mad.     
(D)I do not know how to cycle
Ans. (D) I do not know how to cycle

Directions: (Q 3 & 4) : Choose the correct article to complete the sentence
Q3. Shusil is...........N.C.C. Officer
(A)  An     
(B) The    
(C) Some   
(D) A
Ans. (A) An

Q4. The rose is ......... sweetest of all flowers 
(A)  A      
(B) An    
(C) the    
(D) One
Ans. (C) the   

Q5. Mohit had a short sleep after lunch. Give one word for the underlined phrase
(A) Nap    
(B) Dream                
(C) Laugh               
(D) Game
Ans. (A) Nap    

Q6. Give the adverb form of the verb "go”
(A) Going    
(B) Ago    
(C) Goes    
(D) Gone
Ans. (B) Ago    

Directions: Choose the correct option
Q7. The tree lost ......... leaves
(A) its              
(B) their      
(C) they     
(D) Our
Ans. (A) its  

Directions (8 to 10) : In the following questions, out of four alternatives choose the one which best express the meaning of given word and answer accordingly
Q8. Successive
(A) Consecutive  
(B) Victonous  
(C) Rapid  
(D) Beneficient
Ans. (A) Consecutive  

Q9. Fidelity
(A) Allegiance   
(B) Accuracy  
(C) Affection  
(D) Loyalty
Ans. (D) Loyalty

Q10. Infructous
(A) Unnecessary   
(B) Redundant   
(C) Meaningless  
(D) Fruitless
Ans. (D) Fruitless

Directions (11 to 12) : In the following questions, out of four alternatives choose the one opposite meaning of given word and mark it as answer
Q11. Exodus
(A)  Home Coming   
(B) Return   
(C) Influx  
(D) Restoration
Ans. (C) Influx  

Q12. Conformity
(A) Deviation   
(B) Distraction   
(C) Dilutions  
(D) Diversion
Ans. (A) Deviation  
 
Q13. The adverb which corresponds to the adjective” good”
(A) Better   
(B) Best   
(C) Well  
(D) Worth
Ans. (C) Well  

Q14. In the given alternatives there are four sentences with underlined word. Identify the sentence with underlined word which not an adverb
(A) He gave me a lovely present      
(B)  He hardly works
(C) He is nearly sixty                           
(D) Suzy is quite beautiful
Ans. (B) He hardly works


Directions (15 to 17) : Fill-in the blanks with correct Prepositions
Q15. Attach this rope........the back of the crane:
(A) to               
(B) in              
(C) with       
(D) by
Ans. (A) to        
       
Q16. Butter is made.......milk.
(A) by              
(B) from                      
(C) of        
(D) through
Ans. (C) of     
   
Q17. Shivansh is good........studies
(A) in               
(B) towards    
(C) at       
(D) by
Ans. (C) at     
  
Q18. Given below is the sentence in active voice. Choose the correct sentence in Passive voice among the alternatives
Could they not have helped the needy?
(A)    Could the needy had not been helped by them?
(B)     Had the needy been not helped by them?
(C)     Could the needy not have been helped by them?
(D)    Would the needy not have been helped by them?
Ans. (C) Could the needy not have been helped by them?

Q19. Choose the incorrect among the following
(A)  I would rather drink coffee than tea.
(B) I would buy a car if i won a lottery.
(C) We should obey our parents.
(D) Work hard, lest you should not fail
Ans. (D) Work hard, lest you should not fail

Find Out the error
Q20. I get up at five (A) /and studied for two hours. (B) /After taking bath, I took breakfast. Then I went to my school on my bike (C) / No error (D)
Ans. A

Q21. You need (A) /not have wasted (B) /Your time in this useless activity (C) / No error (D)
Ans.C

Q22. I dare (A) / not to (B) /go to my father (C) / No error (D)
Ans. B

Q23. What shall be correct combination of two Simple sentence into a complex sentence by using an adverb clause.
The chief guest entered the hall. The audience clapped.
(A) The audience clapped upon the chief guest entering the hall
(B) The audience was clapping when the chief guest entered the hall
(C) The audience clapped as the chief guest entered the hall
(D) The audience had to clap when the chief guest enter the hall
Ans. (C) The audience clapped as the chief guest entered the hall

Directions (24 to 25):- In the following sentences, identify the correct reported Speech from the given alternatives.
Q24. He said to his wife “How many people coming to dinner tonight”
(A) He asked his wife how many people were coming to dinner that night
(B) He called his wife how many people were coming to dinner that night
(C) He asked his wife how many people were coming to dinner tonight
(D) He narrated his wife how many people were coming to dinner that night
Ans. (A) He asked his wife how many people were coming to dinner that night

Q25. He said “please give me another choice”
(A) He suggested them to give him another chance.
(B) He pleased them that he must be given another chance
(C) He asked them that he must be given another chance
(D) He requested them to give him another choice.
Ans. (D) He requested them to give him another choice.

Disclaimer: We don’t claim about the correctness of answers. Comment in case there is discrepancy in answers given to any questions. AnswerKey of Postal Department will be final.

Prepared by: currentaffairs4examz team
Solved Questions: English Section of Postal Assistant Exam (PA/SA) 2013 held on 05 May 2013 Reviewed by Admin on 11.5.13 Rating: 5 Solved Questions: English Section of Postal Assistant Exam (PA/SA) 2013 held on 05 May 2013 English Section Q1. Fill the correct wo...

9 comments :

  1. nice...plzz post answers for maths and reasoning...as soon as possible.

    ReplyDelete
  2. sir, I have two suggestions............
    butter is made from milk

    hardly is a adverb.....lovely is a adjective

    ReplyDelete
  3. I think there are multiple answers for some questions 'quite' and 'lovely' both are not adverbs and butter is made from milk and butter is made of milk both are correct.

    ReplyDelete
  4. in que.21 should may be used not need

    ReplyDelete
  5. The correct answer of 14 is 1
    The correct answer of 16 is B
    The correction in Que No. 20 is "I got up"
    The correction in Que. No. 21 is "on this useless activity"
    The correction in Que. No. 22 is "Not go"

    ReplyDelete
  6. what about math1!!!!!!!!!!pls upload d ans of math

    ReplyDelete
  7. i think question nu2 ans is not the correct answer.

    ReplyDelete
  8. ques no 2 ans is option c ie. two and two makes four

    ReplyDelete