728x90 AdSpace

Friday, May 31, 2013

Reasoning Section: Solved Questions of Postal/Sorting Assistant Exam held on 19 May 2013

Solved Questions of Postal/Sorting Assistant Exam held on 19 May 2013

Reasoning Section: Questions with Answer Key

Circles Covered: Delhi, Jammu & Kashmir, Punjab, Uttarakhand and U. P. circles

Starting of Questions only given….For full Questions refer Question Paper

Directions (01 to 03):
In a business School four students Dinakaran, Sumit, Tarun and Amul ……………..
Q1. Who does not Play Chess
(A)  Dinakaran   
(B) Amul     
(C) Sumit    
(D) Tarun
Ans. B

Q2. Who studies Psychology and Plays Billiards
(A) Sumit     
(B) Tarun     
(C) Dinakaran    
(D) Amul
Ans. C

Q3. How many games are played and subjects studied by all the four students
(A) 6,3     
(B) 3,2      
C . 5,4   
(D) None of these
Ans. A

Q4. A man stands on tower and sees two hill peaks.……………
(A) North West      
(B) South West     
(C) South    
(D) West
Ans. D

Q5 Ram Starts his journey from X point. There are seven cricketers…………
(A)  21 Km                       
(B) 25Km    
(C)29Km     
(D) None of these
Ans. C

Q6. In a code CAGE is represented as 2064……………
(A)18               
(B)19                
(C)21               
(D)24
Ans. B

Q7. If all the letters in English alphabet are written in reverse order…………
(A)O                
(B)M                
(C)N                
(D) None of these
Ans. C

Directions: Study the following arrangements ……
Q8. How many such symbols are there…….
(A) One                       
(B) Two                       
(C) Three        
(D) Four
Ans. A

Directions: In each of the following series………….
Q9. EOISMWQA?
(A)VE              
(B)ZF               
(C)XF              
(D)UE
Ans. D

Directions: Jumbled letters of some……………
Q10. AYDOT
(A) A               
(B) D                
(C) T                
(D)Y
Ans. D

Q11.ILCEOP
(A) P                
(B)O                
(C)L                 
(D)E
Ans. D

Q12.If P means “+”and Q means”X”……..
(A)32               
(B)42                
(C)36               
(D) None of these
Ans. A

Q13. In a certain code (i) “Count me out”…………
(A)9                  
(B)4                  
(C)2                 
(D)7
Ans. B
Q14.”Suma” is shorter than “uma”……
(A)Neha          
(B) Hema        
(C) Uma          
(D)Sudha
Ans. B

Q15. In a certain code PLATE is written
(A)DDFBS      
(B)DEBFS       
(C)DEFBS       
(D)DEFCBS
Ans. C
Q16. Q says M and T are……………..
(A) Brother     
(B) Husband  
(C)Uncle         
(D) None of these
Ans. D

Q17. In a certain code language”bring the white board”……
(A)ka               
(B)pa               
(C)Ka or pa    
(D)ra
Ans. C

Directions: Q18 to Q19:  Five persons are travelling in a train……………
Q18. How is Babu related to Eshoo
(A) Father   
(B) Mother in Law   
(C) Brother in law
(D)Father in Law
Ans. D

Q19. How is Amitha related to Eshoo
(A)Sister                 
(B) Mother       
(C) Mother in Law  
(D) Niece
Ans. C

Q20. 3   2   3
      9   2   2
     2    3   2.......
(A)    125      
(B)25       
(C)30         
(D)46
Ans. B

Q21. Which one number can be placed at the sign of ................
(A)11                          
(B)13                       
(C)12                     
(D)none of these
Ans. C

Q22. Which one number can be placed at the sign of ................
(A)Q7                     
(B)Q6                   
(C)Q5                       
(D)None of these
Ans. B

Q23.If the following series are written in reverse order.....
Ans. C

Q24. Find the odd one out
(A) Malaria      
(B)   Plague              
(C) Dengue     
(D)Tetanus
Ans. D

Q25.ZX,XV,---,TR, RP
(A)VU       
(B) VS                        
(C)VT                      
(D) VW

Ans. C

* Comment if there is discrepancy in answers to any questions
Reasoning Section: Solved Questions of Postal/Sorting Assistant Exam held on 19 May 2013 Reviewed by Admin on 31.5.13 Rating: 5 Solved Questions of Postal/Sorting Assistant Exam held on 19 May 2013 Reasoning Section: Questions with Answer Key Circles Covered...

2 comments :

  1. answer no. 8 and 13 are wrong

    ReplyDelete
  2. my total score is 85
    gk 19
    maths 23
    eng 21
    reasn 22
    what r my chances for final
    selection from delhi circle

    ReplyDelete