728x90 AdSpace

Sunday, May 26, 2013

Latest Current Affairs Questions- May 2013 (4th Week)

Latest Current Affairs- May 2013
Latest Current Affairs from 4th Week of May 2013 in PDF 
Like our facebook pageCurrentaffairs4examz




Q1. Which team won the UEFA Champions League 2013?
Ans. Bayern Munich
Note: They have defeated German rivals Borussia Dortmund in the final held on 25 May 2013. 89th-minute heart-stopping goal by Arjen Robben earn Bayern Munich a dramatic 2-1 win at the thrilling Champions League final held at London's Wembley Stadium. Bayern Munich has lifted the cup after four years of wait. Last year they have lost in the finals to Chelsea.

Q2. Who was appointed as the new Comptroller and Auditor General (CAG) of India by the President of Indian Union on 21 May 2013?
Ans. Shashi Kant Sharma
Note: He will succeed Vinod Rai who superannuated on 21 May 2013. He was presently working as the Defence Secretary. The Comptroller and Auditor General (CAG) of India is appointed for a maximum term of six years or till he attends the age of 65 years, whichever is earlier.

Q3. The Union Cabinet of India, on 23 May 2013 approved to classify which language the classical Language status?
Ans. Malayalam
Note: Malayalam becomes the fourth language after Kannada, Tamil and Telugu to get the classical language status.

Q4. Who became the oldest man to climb the Mount Everest on 23 May 2013?
Ans. Yuichiro Miura. The 80-year old mountaineer was from Japan.

Q5. The President of India, Pranab Mukherjee conferred the 47th Jnanpith Award for the year 2011 on 22 May 2013 at Balyogi Auditorium in New Delhi. The award includes cash prize of 11 lakh Rupees, a citation as well as bronze replica of Goddess Saraswati.
Name the person to whom the award was conferred?
Ans. Pratibha Ray, an oriya writer

Q6. Who won the 2013 Man Booker International Prize?
Ans. Lydia Davis (American writer for her innovative and influential writing)
Note: Well-known Kannada author UR Ananthamurthy was the only Indian to be shortlisted for the prestigious award this year. The Man Booker International Prize is significantly different from the annual Man Booker Prize for Fiction.

Q7. Who became the first Indian amputee to conquer Mount Everest on 21 may 2013?
Ans. Arunima Sinha.
Note: 25-year-old  Arunima Sinha is former national level volleyball player and had lost one of her legs after being thrown off a moving train of Padmawati Express for resisting a chain-snatching attempt by some criminals, when she was travelling from Lucknow to Delhi on 12 April 2011.

Q8. Name the Chief Minister of an Indian State who won the United Nation's Public Service Award for his Mass Contact Programme on 22 May 2013?
 Ans. Oommen Chandy, Chief Minister of Kerala

Q9. May 21 every year was observed as Anti-Terrorism Day. Why it was observed on that day?
Ans.  The day is celebrated as the anniversary of martyrdom of former Prime Minister Rajiv Gandhi. On 21 May 1991, Rajiv Gandhi died at the hands of terrorists.

Q10. Winners of Italian Open Tennis tournament 2013?
Men's Category: Rafael Nadal (beat Roger Federar in straight sets 6-1, 6-3 in the final match played on 19 May 2013 to lift his seventh Italian Open title)
Women's Category: Serena Williams (beat Victoria Azarenka 6-1 6-3 to win her fourth consecutive tennis title)

Q11. Name the first twins to scale Mount Everest?
Ans. Nunshi and Tashi Malik
Note: Two 21-year old Indians from Dehrahdun became first twins to scale Mount Everest on 19 May 2013.

Q12. Who became the First Pakistani Woman to Scale Mount Everest?
Ans.Samina Baig
Note: Samina Baig on 19 May 2013 became the first Pakistani woman to scale Mount Everest. She is 22 years of age.

Q13. Name the US singer-songwriter who became the first woman to receive the Library of Congress Gershwin Prize for Popular Song?
Ans. Carole King
Note: The Library of Congress Gershwin Prize for Popular Song, also known as, Gershwin Prize is conferred upon the performer or composer for lifetime contribution to popular music.

Q14. Name the latest novel by Dan Brown?
Ans. Inferno

Q15.  Government of India recently reconstituted the Board of Governors of Medical Council of India (MCI).  Who was appointed as the new Chairman of the Board?
Ans. R K Srivastava

Q16. Assembly of which of the Indian state celebrated it’s Golden Jubilee on 24 May 2013?
Ans. Himachal Pradesh

Q17. Foundation stone for India’s first National Defence University (INDU) was laid down by the Prime Minister, Manmohan Singh recently. Where will it be established?
Ans. Binola, Gurgaon

Q18. In a bid to cadre restructuring the Income Tax Department,  Union Cabinet of India on 23 May 2013 approved the proposal for creating ........................... additional posts in various cadres?
Ans. 20,751

Q19. President Robert Mugabe on 22 May 2013 signed its new constitution into law of which country?
Ans. Zimbabwe

Q20. Who won the gold medal in Senior National Women's Boxing Championship which concluded on 22 May 2013?
Ans. Preeti Beniwal

Q21. Name the 290-km range supersonic cruise missile Test Fired by India from the Navy's latest guided missile frigate INS Tarkash off the coast of Goa?
Ans. BrahMos

Q22. The Union Ministry of Health and Family Welfare on 21 May 2013 relaxed the eligibility parameters for the Janani Suraksha Yojana (JSY), with an expectation of reducing the neonatal and maternal mortality in young mothers. What are the new eligibility parameters?
Ans. The women who belong to Below Poverty Line (BPL) category can get an access to JSY benefits irrespective of their age and the number of Children they have.

Q23. The International Day for Biological Diversity was observed on 22 May 2013? What was the theme this year?
Ans. Water and Biodiversity
Note: The day is observed on the 22 May every year, to increase the understanding and awareness of biodiversity issues.

Q24. Who was selected for UNA-USA's Global Leadership Award called Champion for Global Change Award for 2013, in the month of May 2013?
Ans. The Pakistani activist, Malala Yousafzai

Q25. 2014 was declared as...........................year during the visit of Chinese Premier Li Keqiang to India recently?
Ans. Friendship Year to promote understanding between India and China
Note: China's new premier Li Keqiang’s visited India on his first foreign trip from 19-22, May 2013 since taking his office in March 2013. During the visit India and China signed Eight Agreement.

Q26. Which day was observed as the World Day for Cultural Diversity for Dialogue and Development?
Ans. 21 May

Q27. Who was conferred with the Lata Mangeshkar Samman Alankaran in Indore on 20 May 2013?
Ans.  Singer Hariharan. Madhya Pradesh government instituted the award in 1984.

Q28. Boxers from which nation won 2013 International Limassol Cup held in Cyprus?
Ans. India

Q29. On 17 May 2013, which country became the 14th Country in the World to legalise Gay Marriage?
Ans. France

Q30. Recently, who became the First Arab Woman to reach Everest Summit?
Ans. Raha Moharrak, 25

Prepared by: currentaffairs4examz team 
Latest Current Affairs Questions- May 2013 (4th Week) Reviewed by Admin on 26.5.13 Rating: 5 Latest Current Affairs- May 2013 Latest Current Affairs from 4 th  Week of May 2013 in PDF   ...

3 comments :

  1. please arrange the data as per monthwise and week wise

    ReplyDelete
  2. thank u so much...

    ReplyDelete