728x90 AdSpace

Thursday, May 2, 2013

Current Affairs & GK Questions- Part 12


Current Affairs & GK Questions- Part 12
Useful for all competitive Examinations, GK Quiz etc…..

1. Baglihar Dam, also known as Baglihar Hydroelectric Power Project, in Jammu & Kashmir is built across which river ?
(A) Beas
(B) Chenab
(C) Jhelum
(D) Sutlej
Ans.(B) Chenab

2.Where was the first Indian Institute of Management (IIM) established in 1961 ?
(A) Kolkata
(B) Bengaluru
(C) Ahmedabad
(D) Lucknow
Ans.(A) Kolkata

3.Which India born physicist invented the 'Optical Fibre' ?
(A) C.V. Raman
(B) Satyendra Nath Bose
(C) Homi J. Bhabha
(D) Narinder Singh Kapany
Ans.(D) Narinder Singh Kapany

4. Which natural sugar is found in the milk ?
(A) Lactose
(B) Sucrose
(C) Maltose
(D) Fructose
Ans.(A) Lactose

5.What is the maximum number of votes which an Electronic Voting Machine (EVM) can record ?
(A) 1840 votes
(B) 2840 votes
(C) 3840 votes
(D) 4840 votes
Ans.(C) 3840 votes

6.Which device is used to detect radioactivity ?
(A) Oscilloscope
(B) Geiger counter
(C) Geordie Lamp
(D) Kipp's apparatus
Ans.(B) Geiger counter

7.On the banks of which river is the Jamshedpur, the steel city of India, situated ?
(A) Tapti
(B) Narmada
(C) Subarnarekha
(D) Hooghly
Ans. (C) Subarnarekha

8.Which Indian city you would be in if you were standing on world's longest railway platform ?
(A) Jabalpur (M.P.)
(B) Kharagpur (W.Bengal)
(C) Mughalsarai (U.P.)
(D) Secunderabad (A.P.)
Ans.(B) Kharagpur (W.Bengal)

9. 'Freedom in Exile' book is the autobiography of which Nobel Peace Prize winner ?
(A) Yasser Arafat
(B) Nelson Mandela
(C) Dalai Lama XIV
(D) Aung San Suu Kyi
Ans.(C) Dalai Lama XIV

10.Which waterbody seprates the India from the island nation of Sri Lanka ?
(A) Bering Strait
(B) Palk Strait
(C) Strait of Gibraltar
(D) Strait of Magellan
Ans.(B) Palk Strait
Current Affairs & GK Questions- Part 12 Reviewed by Admin on 2.5.13 Rating: 5 Current Affairs & GK Questions- Part 12 Useful for all competitive Examinations, GK Quiz etc….. Download in PDF 1. Baglihar D...

2 comments :

  1. i learn so many things from this blog.keep updating.thank you so much.

    ReplyDelete
  2. Good stuff..keep updating such Good stuff...thanks for writing such a post...knowledge which can enhance learning of the students as well as working people.

    ReplyDelete