728x90 AdSpace

Wednesday, May 1, 2013

Current Affairs & GK Questions- Part 11

Current Affairs & GK Questions- Part 11
Useful for all competitive Examinations, GK Quiz etc…..
Q1. The capital of Portugal is?
[A]Algiers
[B]Lisbon
[C]Brussels
[D]Madrid
Ans. [B]Lisbon

Q2. World Consumer Rights Day is observed on?
[A]4-Mar
[B]15-Mar
[C]30-Mar
[D]7-Apr
Ans. [B]15-Mar

Q3. Who were the first Europeans in modern times to enter into trade relations with India?
[A]Dutch
[B]Portuguese
[C]French
[D]British
Ans. [B]Portuguese

Q4. Who chaired the Constituent Assembly set up to prepare a draft on the Constitution of free India?
[A]Dr Rajendra Prasad
[B]Dr Br Ambedkar
[C]Jawaharlal Nehru
[D]C Rajagopalachari
Ans. [A]Dr Rajendra Prasad

Q5. K.C. Neyogy was the?
[A]first chairperson of finance commission of India
[B]first governor of RBI
[C]first finance minister of Independent India
[D]None of these
Ans. [A]first chairperson of finance commission of India

Q6. Sarabjit Singh imprisoned in the Kot Lakhpat jail in Lahore,Pakistan who is in news now has been given death sentence for his alleged involvement in the serial bomb blasts in the Punjab province of Pakistan resulting in the death of 14 persons and injuring about 80 persons. These serial
bomb blasts took place in …
[A]1990
[B]1996
[C]2002
[D]2007
Ans. [A]1990

Q7. Which portfolio did Rajkumari Amrit Kaur, the first woman cabinet minister in India, hold in the independent India's first cabinet?
[A]Labour
[B]Health
[C]Education
[D]Railways
Ans. [B]Health

Q8. The banking sector will fall under which of the following sectors?

[A] Agricultural Sector
[B] Service Sector
[C] Manufacturing
[D] Industrial Sector
Ans. [B] Service Sector

Q9. The constitution of India has how many schedules?
[A] 5
[B] 8
[C] 12
[D] 20
Ans. [C] 12

Q10. Present Union Minister for Science & Technology and Earth Sciences (April-2013)?
[A] Vayalar Ravi
[B] S. Jaipal Reddy
[C] Kapil Sibal
[D] Verappa Moily
Ans. [B] S. Jaipal Reddy
Current Affairs & GK Questions- Part 11 Reviewed by Admin on 1.5.13 Rating: 5 Current Affairs & GK Questions- Part 11 Useful for all competitive Examinations, GK Quiz etc….. Click Here to Download in PDF Q1...

No comments :