728x90 AdSpace

Saturday, May 4, 2013

Current Affairs& GK-14

Current Affairs& GK-14
Useful for all competitive Examinations, GK Quiz etc…..

1. In the most popular internet domain name '.com' (dot-com), the 'com' is the short form for which word?
(A) Common
(B) Commercial
(C) Computer
(D) Communication
Ans.(B) Commercial

2. Which Indian state has the longest coastline ?
(A) Gujarat
(B) Maharashtra
(C) Tamil Nadu
(D) Andhra Pradesh
Ans.(A) Gujarat

3. Which city is served by Birsa Munda Airport ?
(A) Raipur (Chattisgarh)
(B) Ranchi (Jharkhand)
(C) Dehradun (Uttarakhand)
(D) Bhopal (Madhya Pradesh)
Ans.(B) Ranchi (Jharkhand)

4. Which country is popularly known as the 'Cockpit of Europe’?
(A) France
(B) Germany
(C) Belgium
(D) Norway
Ans.(C) Belgium

5. Which city, founded by Udasi Sikhs Guru Ram Rai, is capital of Uttarakhand ?
(A) Almora
(B) Dehradun
(C) Haridwar
(D) Roorkee
Ans.(B) Dehradun

6. Galena is the principal ore of which element?
(A) Lead
(B) Iron
(C) Mercury
(D) Aluminium
Ans.(A) Lead

7. Which term is used to describe the rearing of silkworms for the production of raw silk ?
(A) Sericulture
(B) Viticulture
(C) Horticulture
(D) Apiculture
Ans.(A) Sericulture

8. Who coined the name `Pakistan’?
(A) Muhammad Ali Jinnah
(B) Allama Iqbal
(C) Liaquat Ali Khan
(D) Chaudhary Rahmat Ali
Ans.(D) Chaudhary Rahmat Ali

9. Which Indian state was originally known as the North East Frontier Agency (NEFA) ?
(A) Manipur
(B) Meghalaya
(C) Arunachal Pradesh
(D) Nagaland
Ans.(C) Arunachal Pradesh

10. As per the Constitution, which among the following is not a fundamental right granted to the citizens of India?
(A) Right to Equality
(B) Right to Freedom
(C) Right Against Exploitation
(D) Right to Property
Ans.(D) Right to Property

Prepared by: currentaffairs4examz team, Join our FB page
Current Affairs& GK-14 Reviewed by Admin on 4.5.13 Rating: 5 Current Affairs& GK-14 Useful for all competitive Examinations, GK Quiz etc….. DOWNLOAD IN PDF-CLICK HERE 1. In the most popula...

No comments :