Powered by Blogger.

Wednesday, May 15, 2013

Answer Key for Postal Assistant/Sorting Assistant Exam held on 12 May 2013- Mathematics Section

Answer Key for Postal Assistant/Sorting Assistant Exam held on 12 May 2013- Mathematics Section
Mathematics Section Solved


Q1. If the digits of a two digit number are interchanged, the newly formed number is more than the original number by 18. If the sum of the digits is 8, then what was the original number?
(A) 26
(B) 17
(C) 35
(D) Data inadequate
Ans. (C) 35

Q2. One year ago, a mother was 4 times older than her son. After 6 years, her age becomes more than double her son’s age by 5 years. The present ration of their age will be:
(A) 17:2
(B) 25:7
(C) 29:6
(D) None of these
Ans. (B) 25:7

Q3. If m:n is 2:3, what is the value of (2m+5n)/(6m-n):
(A) 5/3
(B) 7/3
(C) 3/7
(D) None of these
Ans. (B) 7/3

Q4. A triple successive discount of 20%, 10% and 5% is equal to a single discount of :
(A) 31.60%
(B) 25.7%
(C) 40%
(D) 35%
Ans. (A) 31.60%

Q5. Three items are purchased at Rs.380/- each. One of them is sold at a loss of 10%. The others are sold so as to gain25% on the whole transaction. What is the gain % on these two items?
(A) 42.5%
(B) 40.5%
(C) 44.5%
(D) None of these
Ans. (A) 42.5%

Q6. The size of a bag that could hold 6 Kg of oranges has now been increased so that it can hold 8 kg. What is the percentage increase in the size?
(A) 30 1/3 %
(B) 33 1/3%
(C) 20%
(D) 25%
Ans. (B) 33 1/3%

Q7. If w/x=6/11, y/z=16/23, w/y=9/6 then what is the value of x/y?
(A) 13/16
(B) 11/16
(C) 6/16
(D) None of these
Ans. (D) None of these

Q8. What approximate value should come in place of (?) in the following question?



(A) 8
(B) 10
(C) 53
(D) None of these
Ans. (B) 10

Q9. Mid points of the side of an equilateral triangle of side 18 cm are joined to form another triangle, whose midpoints are further joined to form a different triangle and this process is repeated indefinitely. The sum of the perimeters of all triangle will be:
(A) 144cm
(B) 172cm
(C) 72cm
(D) 108cm
Ans. (D) 108cm Hint: use GP

Q10. A sum of Rs.8500/-is to be divided among 5 men, 6 women and 8 boys in the ratio of 10:7:1. The share of 01 boy will be:
(A) Rs.595/-
(B) Rs.850/-
(C) Rs.85/-
(D) None of these
Ans. (C) Rs.85/-

Q11. Ram and Shyam work in the same factory. Ram can produce 45 articles in one hour and Shyam can produce 40 articles in 0ne hour. During one week Shyam worked 5 more hours than Ram but produced same number of articles as Ram. How many hours did Ram work that week:
(A) 50
(B) 43
(C) 45
(D) 40
Ans. (D) 40

Q12.





(A) 3/4
(B) 5 ¼
(C) 1
(D) 1 1/3
Ans. (C) 1

Q13. Which of the following numbers has got the highest value?
(A) 127/25
(B) 121/9
(C) 53/4
(D) 25/6
Ans. (B) 121/9

Q14. The average score of Sachin Tendulkar in IPL 15 matches is 70 runs and the average score in Border-Gavaskar T-20 matches is 45 runs in 7 matches. If he has played 10 more International T-20 matches and his overall average score in all T-20 matches was 73 runs. What was his total score in  10 International T-20 matches:
(A) 971
(B) 982
(C) 990
(D) None of these
Ans. (A) 971

Q15. Number of diagonals in a 30 sided convex polygon will be:
(A) 818
(B) 378
(C) 405
(D) 955
Ans. (C) 405

Q16. Two trains leave stations P and Q, 110km apart. Train from P to Q travels at 25Km/hr and train from Q to P at 30Km/hr. If they both start at 8 AM, they meet at:
(A) 09:00Am
(B) 09:45 Am
(C) 10:40Am
(D) None of these
Ans. (D) None of these

Q17. A sphere of radius x is melted and its volume is divided into two equal parts. One part is cast into a cylinder of height 10cm and second a cone of same height. The ratio of cylinder radius to the cone radius is:
(A) 1:3
(B) √3:2
(C) 1:√3
(D) None of these
Ans. (C) 1:√3

Q18. A man buys milk at a certain price per Kg. and after mixing it with water sells it again at the same price. How many grams of water he mixes in every Kg. of milk if he makes a profit of 25%:
(A) 150g
(B) 30g
(C) 250g
(D) 200g
Ans. (C) 250g

Q19. A sum of Rs.8000 generates Rs.1261 as compound interest in 03 years, interest being compounded annually. The rate of compound interest is:
(A) 10%
(B) 5%
(C) 20%
(D) 2.5%
Ans. (B) 5%

Q20. By how much is two-thirds of 96 less than three fifths of 210?
(A) 114
(B) 62
(C) 206
(D) None of these
Ans. (B) 62

Q21. If √.00000676 = .0026, then the square root of 67,60,000 is:
(A) 260
(B) 2600
(C) 1/26
(D) 26
Ans. (B) 2600

Q22. The average temperature of three days is 24˚C. If the temperature on first two days is 20˚ and 25˚C respectively, then temperature on third day is:
(A) 27˚C
(B) 24˚C
(C) 22 ½˚C
(D) 23˚C
Ans. (A) 27˚C

Q23. A five-year cash certificate with a maturity value of Rs.300 is purchased for Rs.200. The annual rate of simple interest is:
(A) 10%
(B) 15%
(C) 5%
(D) 7 ½ %
Ans. (A) 10%

Q24. You bought some apples. On the first day you ate one and ¼ of the reminder. On the second day you ate 2 and ¼ of the remainder. On the third day you ate the entire remaining balance of 3. How many apples did you buy?
(A) 13
(B) 19
(C) 9
(D) None of these
Ans. (C) 9

Q25. Two card start from place A and B, 100km apart, towards each other. Both card start simultaneously. A bird sitting on one car starts at the same time towards the other car, and as soon as it reaches the second car, it flies back to the first carand it continues in the manner flying backwards and forwards from one car to the other, until the cars meet.  Both cars travel at speed of 50Kmph and the bird flies at 100kmph. Total distance covered by the bird will be:
(A) 100km
(B) 200km
(C) 50km
(D) None of these
Ans. (A) 100km

Join our facebook page for regular updatesPostal Assistant Examination
* Comment if there is discrepancy in answers to any questions.

Pin It
Download PDF click below
Print Friendly and PDF

Posted by : Admin on 15.5.13
Categories:

48 comments:

  1. qus 11.40hours is the time he wrk plus 5 hours he wrkd more.so 45 cud b the answr.

    ReplyDelete
  2. qus no 8.answr s 10 na?hw cud it b 53?pls solve

    ReplyDelete
  3. Please check the answer of ques no. 8.... I think the right answer is B. 10

    ReplyDelete
  4. i think ans for qstn no. 25 and 10 is d.

    ReplyDelete
  5. answer of ques no 8 is surely 10. use a calculater

    ReplyDelete
  6. Question num 10. Right answer is 59, its not in the option. So none of these D

    ReplyDelete
  7. pls upload the key of remaining two sections. thanks for your help.

    ReplyDelete
  8. ques no:10 answer is 59..

    ReplyDelete
  9. Yes...question no:10...i'm also getting the ans as d) none of these....

    ReplyDelete
    Replies
    1. i think answer 85 is correct

      Delete
    2. but how come it is 85???

      Delete
  10. i think answer for ans 10 is 85 itself. it is the correct answer.

    ReplyDelete
  11. i have scored 76 marks in the exam as per the available key. any chances for selection?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes there is chance for selection

      Delete
    2. In which category do u belong to???

      Delete
    3. i belong to OBC..

      Delete
  12. I got above 10 marks in maths section as per the key given here.Also I got 10 marks in all other sections.Is there any chance for me??

    ReplyDelete
  13. plz upload the key of english section ,i have scored 47 marks from 3 section each 14,12,21 is there is any chance for me

    ReplyDelete
  14. i got 70 marks in total whether ter is possibility for me to select in obc category

    ReplyDelete
  15. i got 75 marks and i come under general category...
    is there any hope???

    ReplyDelete
  16. hey guys...pls tell ur score...

    ReplyDelete
    Replies
    1. i have scored 92 as per key.

      Delete
    2. 92??so job is sure for u..... :)

      Delete
    3. will +2 mark will be considered i have 93%

      Delete
    4. i think no.....only apti marks vl b considered....
      how much is your apti mark as per the key given above??

      Delete
    5. i got 92 mark as per key

      Delete
    6. k..you vl get the job for sure....

      Delete
    7. thank you.but i can"t join because i have got selection for other job

      Delete
    8. oh k....congrats!!!!wat job u got selected for??

      Delete
    9. got selection as army officer( women entry).

      Delete
    10. cool...and u belong to which circle??

      Delete
    11. i think you are asking about postal assistant circle.i belong to kerala circle. have you written postal assistant exam??? any hope

      Delete
    12. yeah!!! i also belong to kerala circle....i have written and score is 78.don't know whether to hope or not :)

      Delete
    13. i think you have more probability for selection.work hard in speed typing (computer).practice a lot and achieve the goal.may god bless you......

      Delete
    14. how this test would be??i have no clue....is it typing a passage or what??
      and also how many candidates would they call for this test??is there a good chance for me to be called for this?

      Delete
  17. i got 78 marks...and i'm in general category..
    any chance for me??

    ReplyDelete
  18. I got 70 marks (kerala circle). In general category. Any hope to be included in the list?

    ReplyDelete
  19. I got 58 marks totally is there any chance for me?
    becoz the qualifying mark is 10 marks in each part is 10 marks in each part.i have 10 marks in every part.But total is 58

    ReplyDelete
  20. I got 51 marks totally is there any chance for me?
    becoz the qualifying mark is 10 marks in each part is 10 marks in each part.i have 10 marks in every part.But total is 51

    ReplyDelete
  21. Any one know the eligible criteria???
    pls rply me...

    ReplyDelete
  22. number doesn't get you job you are now just eligible for typing & data entry test ...and i can assure you that's quite a tough deal

    ReplyDelete
    Replies
    1. i got 78 marks...and i'm in general category,kerala..
      any chance for me??

      Delete
  23. Is typing test is very tough????????????????

    ReplyDelete
  24. i got 58 mark if there is any chance for me

    ReplyDelete
    Replies
    1. r u in which category???

      Delete
  25. when did the results come?????????

    ReplyDelete

 

Popular Posts

Join Me On Facebook