728x90 AdSpace

Sunday, April 28, 2013

SSC CGL Solved Questions- Exam held on 21 April 2013

SSC CGL Solved Questions- Exam held on 21 April 2013

General Awareness

01. Rajiv Gandhi International Airport is situated in:
(A) Jammu and Kashmir (B) New Deihi (C) Mangalore (D) Hyderabad
Ans. (D) Hyderabad

02. Who founded the Indian National Party in Berlin during 1914?
(A) Subhash Chandra Bose (B) W.C.Baneijee
(C) Surendra nath Banerjee  (D) Champakaraman Pillai
Ans. (D) Champakaraman Pillai

03. Malaria is transmitted from one person to another
(A) Aedes Mosquito   (B) Culex Mosquito  (C) Anopheles Mosquito (D) All of the above
Ans. (C) Anopheles Mosquito

04. Who was the head of the Finance Commission?
(A) Manniohan Singh  (B) Vasant Sathe   (C) Shiv-Shankar  (D) K.C. Pant
Ans. (D) K.C. Pant

05. In India, Special Economic Zones were established to enhance:
(A) Free trade  (B) Foreign investment (C) Employment (D) Technology Development
Ans. (B) Foreign investment

05. Salal is the hydro power project in
(A) Haryana (B) Jammu and Kashmir (C) Himanchal Pradesh (D) Punjab
Ans. (B) Jammu and Kashmir

06. During Quit India Movement, ‘Parallel Government’ was constituted at:
(A) Varanasi (B) Allahabad (C) Lucknow (D) Ballia
Ans. (D) Ballia

07. Liver is a RICH source of
(A) sugars  (B) fat soluble vitamins  (C) minerals (D) proteins
Ans.( B) fat soluble vitamins 

07. Cuscuta is a:
(A) Saprophyte (B) Epiphyte (C) Xerophyte   (D) Parasite
Ans. (D) Parasite

08. In the case of an inferior good, the income elasticity of demand is:
(A) Zero (B) Negative (C) Infinite (D) Positive
Ans. (B) Negative

09. Nitrogen is an essential constituent of all:
(A) Fats (B) Proteins (C) Vitamins (D) Carbohydrates
Ans. (B) Proteins

10. The Sargasso sea is situated in the
(A) Atlantic Ocean (B) Pacific Ocean (C) Indian Ocean (D) Arctic Ocean
Ans. (A) Atlantic Ocean

11. Who discovered electromagnetic nature of light?
(A) Snell (B) Newton  (C) Maxwell (D) Young
Ans. (C) Maxwell

12. Judges of the district courts are appointed by:
(A) Governor (B) Chief Minister (C) Law Minister (t)) President
Ans. (A) Governor

13. The Poona Pact (1932) was an agreement between:
(A) Nehru and Ambedkar  (B) Gandhi and Ambedkar
(C) Malaviya end Arnbedkar (D)) Gandhi and Nehru
Ans. (B) Gandhi and Ambedkar

14. Time of exposure required for taking photograph of an object depends upon the:
(A) brightness of the object (B) skill of photographer
(C) proximity of object (D) size of the object
Ans. (A) brightness of the object

15. On which side did Japan fight in the First World War?
(A) none, it was neutral
(B) with Germany against United Kingdom
(C) against Russia on its own
(D) with United Kingdom against Germany
Ans. (A) none, it was neutral

16. On which side did Japan fight in the First World
(A) none, it was neutral
(B) with Germany against United Kingdom
(C.) against Russia on its own
(D) with United Kingdom against Germany
Ans. (A) none, it was neutral

17. In which year the planning commission was set-up?
(A) 1950 (C) 1952 (B) 1951 (D) 1949
Ans. (A) 1950

18. The First lndian-Africa Forum Summit was held during 2008 at
(A) New Delhi (B) Tana (C) Bangalore (D) Addis Ababa
Ans. (A) New Delhi

19. “Rainbow Coalition” is a term derived from the politics and policies of:
(A) Pranab Mukharee  (B) Barack Obama
(C)  Mitt Romney (D) A.B. .Vajpayee
Ans. (D) A.B. Vajpayee

20. The layer of the atmosphere in which Radio Waves are reflected back is called:
(A) Ionosphere (B) Troposphere (C) Stratosphere (D) Exosphere
Ans. (A) Ionosphere

21. Who can impose reasonable restrictions over fundamental rights?
(A) Council of Ministers  (B) Parliament
(C) People (D) Cabinet
Ans. (B) Parliament

21. The number of eggs normally released during one menstrual cycle is:
(A) 3 (B) 2 (C) 1 (D) 4
Ans. (C) 1

22. Who won the “World Youth chess Championship 2012”
(A) N Priyanka (B) Kimi Raikkorien
(C) Scott Flemmmig (D) M. Mahalakshmi
Ans. (D) M. Mahalakshmi

23. The animal that do not develop hypertension inspite of heavy intake of salt is:
(A) Sheep (B) Buffalo  (C) Tiger (D) Camel
Ans. (D) Camel

Prepared by: currentaffairs4examz team, Join our FB page


SSC CGL Solved Questions- Exam held on 21 April 2013 Reviewed by Admin on 28.4.13 Rating: 5 SSC CGL Solved Questions- Exam held on 21 April 2013 General Awareness 01. Rajiv Gandhi International Airport is situated in: (A)...

2 comments :

  1. plz provide solution of 19 May 2013 SSC CGL Exam

    ReplyDelete
  2. @ Sapna Test form No?

    ReplyDelete