Powered by Blogger.

Monday, April 22, 2013

Questions with Answer key- Postal Assistant Exam 2013 (Phase 1- 21 April 2013) Exam Part A - General Knowledge


Questions with Answer key- Postal Assistant Exam 2013 (Phase 1- 21 April 2013) Exam Part A - General Knowledge


1. Government of India has recently granted "Maharatna Status to two more Navratna Public Sector enterprises. Which are the these new companies joining the club of Maharatna public sector undertakings.

(A) Steel authority of India Limited and National Thermal Power Corporation Limited
(B) Bharat heavy Electrical Ltd and Gas authority of India Limited
(C) Indian Oil Corporation and Coal India Limited
(D) Bharat Heavy Electricals Limited and Oil and Natural Gas Corporation
Ans. (B) Bharat heavy Electrical Ltd and Gas authority of India Limited

2. India's newly built and tested missile 'Astra' is meant for
(A) Surface to surface strike
(B) Air to Air Strike
(C) Surface to Air Strike
(D) Air to surface Strike
Ans. (B) Air to Air Strike

3. The Governor General who adopted a policy of Europeanization of Bureaucracy and an exlusion of Indian from higher posts

(A) Warren Hastings
(B) Wellesley
(C) Cornwallis
(D) Dalhousie
Ans. (C) Cornwallis

4. During which movement Bal Gangadhar Tilak was given the epithet Lokmanya and Gandhiji give the slogan 'swaraj in a year' respectively:

(A) Home rule Movement and Non Cooperation Movement
(B) Swadeshi Movement and Dandi March
(C) Quit India Movement and Civil Disobedience Movement
(D) Khilafat Movement and Civil Disobedience Movement
Ans. (A) Home rule Movement and Non Cooperation Movement

5. Recently Dargah Muinuddin Chisti at Ajmer was in news due to visit of Pakistani Prime Minister Dargah Muinudding Chisti at Ajmer was built by:
(A) Qutubuddin Aibak
(B) Alauddin Khilji
(C) IItutmish
(D) Khijra Khan
Ans. (B) Alauddin Khilji

6. Bauxite is an ore of:
(A) Zinc
(B) Aluminium
(C) Lead
(D) Copper
Ans. (B) Aluminium

7. Which one of the following is the land area in the extreme south of India?
(A) Indira Point
(B) Rameshwaram
(C) Cape Cammiran
(D) Puducherry
Ans. (A) Indira Point

8. The ozone layer lies in the:
(A) Troposphere
(B) Tropopause
(C) Stratosphere
(D) None of these
Ans. (C) Stratosphere
9. In Union Budget 2013-14, "Voluntary Compliance Encouragement Scheme" was launched by Government of India. This scheme is related to:
(A) Service Tax
(B) Commodity Transaction Tax
(C) Income Tax
(D) Securities Transaction Tax
Ans. (A) Service Tax
10. Economic Survey 2012-13 states that Non Performing Assets of increased from 2.36% to 3.57% in September, 2012. The description of Non performing Assets was with reference to which sector.

(A) Telecom Sector
(B) Human Resource Sector
(C) Oil and Gas Sector
(D) Banking Sector
Ans. (D) Banking Sector

11. This is the rate at which Reserve Bank of India borrows money from commercial banks:
(A) Reverse Repo rate
(B) Statutory Liquidity ratio
(C) Repo rate
(D) Cash reserve ratio
Ans. (A) Reverse Repo rate
12. As per election commission of India, how many recognized national political parties are there in India?
(A) 6
(B) 2
(C) 7
(D) None of these
Ans. (A) 6

13. The present deputy chairman of Rajya Sabha is elected member of Parliament from which State of India?
(A) Andhra Pradesh
(B) Tamilnadu
(C) Kerala
(D) Karnataka
Ans. (C) Kerala

14. The constitution of India was adopted on:
(A) 26th January, 1950
(B) 15th August, 1947
(C) 26th November, 1949
(D) 26th January, 1951
Ans. (C) 26th November, 1949

15. The Present strength of Rajya Sabha members is ..... out of which..... are representatives of states and union territories of Delhi and Puducherry and .... are nominated by president:
(A) 250, 238, 12
(B) 247, 235, 12
(C) 245, 233, 12
(D) 248, 236, 12
Ans. (C) 245, 233, 12

16. Which of the following glands produces insulin in human body?
(A) Pancreas
(B) Spleen
(C) Liver
(D) Pituitary
Ans. (A) Pancreas

17. Which of the following is food poisoning organism
(A) Clostridium botulinum
(B) Streptomyces fecalis
(C) Lacto bacillus
(D) None of these
Ans. (A) Clostridium botulinum

18. Development of goitre (Enlarged thyroid gland) is mainly due to deficiency of:
(A) Sodium
(B) Calcium
(C) Iodine
(D) Iron
Ans. (C) Iodine

19. The emission of which casuses global warming?
(A) Carbon dioxide
(B) Carbon monoxide
(C) Nitrogen
(D) Hydrocarbon
Ans. (A) Carbon dioxide

20. Who was adjudged player of the tournament by scoring most number of runs in the tournament in women's world cup cricket held recently:
(A) Jess Cameron
(B) Megan Schutt
(C) Anya Shrubsole
(D) Suzie Bates
Ans. (D) Suzie Bates

21. Who won the inaugural Hockey India League ended in Ranchi recently:
(A) Ranchi Rhinos
(B) Uttar Pradesh Wizards
(C) Delhi Wave Riders
(D) Mumbai magicians
Ans. (A) Ranchi Rhinos

22. FIFA-2014 world cup is proposed to be held in:
(A) Quatar
(B) Brazil
(C) Spain
(D) Russia
Ans. (B) Brazil

23. Wanchoo committee Dealt with:
(A) Direct Taxes
(B) Right to Information Reforms
(C) Agriculture Prices
(D) Parliamentary Reforms
Ans. (A) Direct Taxes

24. Kyoto Protocol is:
(A) An international agreement for extradition of foreign enemy
(B) An international agreement describing formula for conversion of foreign exchange
(C) An international agreement to reduce green house gases
(D) An international agreement to deal with International Terrorists organization
Ans. (C) An international agreement to reduce green house gases

25. India successfully completed its 101th space mission by launching Indo - French satellite SARAL recently. This satellite is for:
(A) Preparation of a detailed and complete map of Antarctica
(B) Study the climate on Mars
(C) Oceanographic study
(D) None of these is true
Ans. (C) Oceanographic study

Follow us on Facebook

Pin It
Download PDF click below
Print Friendly and PDF

27 comments:

  1. for question 15 the total strength is 250 and nominated peoples are 12( Source : wikipedia).

    ReplyDelete
  2. 247 only check at rajyasabha.nic.in official website of rajyasabha

    ReplyDelete
  3. How to download answers of other parts like Mats, English & Reasoning. Pls. give it in simple pdf file.

    ReplyDelete
  4. what is the cut off marks ??? any one knows ???

    ReplyDelete
  5. Ravichandran,
    how to know the english,maths & reasoning answer key of recent examinatin of postal assistant 2013.

    ReplyDelete
    Replies
    1. http://nupeap.blogspot.in/2013/04/postal-assistant-exam-complete-key-held.html

      Delete
  6. for sc/st 8 marks in each section
    obc-9
    0c-10

    ReplyDelete
  7. Only 5 national political parties present now.. Feb-2013 onwards. . .

    ReplyDelete
  8. I am sc student please can anyone make sure me about selection process of postal assistant, actually i got 6 marks in general knowledge but other parts i got above 15 marks please msg me to this no.9591980882,if you know about this information

    ReplyDelete
    Replies
    1. you r nt qualified fr dis xam becz.. qualification is based on inter so better luck apply after u r inter..

      Delete
  9. sir

    i got 56 marks and i'm oc women. can i get that post

    ReplyDelete
    Replies
    1. koi upaay nahi hai...bhitre jaao,,,,ST/SC ban ke paida hona tha na.....

      Delete
    2. you secured just qualified marks only and other thing every section cut-off for oc is 10 marks

      Delete
  10. my score is 60
    g.k-13,maths-12,eng-17,num-18
    will i be qualified?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 100% YOU WILL BE QUALIFIED IN THE WRITTEN...AND ALSO CALLING FOR TYPING TEST

      Delete
    2. let us hope for d best dear..... :)
      In which category do you belong to???

      Delete
  11. my score is g.k 15, maths 17,eng 13, reasoning 22 total 67.. but general.. waiting for cut off..
    can anybody help me regarding cut off marks & my chances..

    ReplyDelete
  12. chances r there..............be optimistic n wait patiently may u get gud news frnd
    all da best n well wishes 2 u

    ReplyDelete
  13. Sir plz tell me is there separate cut off for each division or single cut off for all division

    ReplyDelete
  14. for st/sc 8
    bc 9
    oc 10

    ReplyDelete
  15. sir actually i came to know that phase 1 exam has been conducted........i did'nt appeared it because i did'nt got my admit card...............but i got phase 2 admit card..........will i go to examination centre???

    ReplyDelete
  16. what is the latitude difference between india and pakisthan?

    ReplyDelete
  17. sir is phase 1 results are declared...

    ReplyDelete
  18. obc. total 61. im in for test2

    ReplyDelete
  19. I got 62 oc women --- in postal 2014

    Is there is any chance

    ReplyDelete

 

Popular Posts

Join Me On Facebook