728x90 AdSpace

Saturday, April 20, 2013

Postal Assistant Exam Model Questions and Answers

Postal Assistant Exam Model Questions and Answers

1. What is the Full form of PIN?
Answer. Postal Index Number
2. When did the Pin system Started in India?
Answer. 1972
3. Which is the first Indian post office outside Indian Territory?
Answer. Post office at Dakshin Gangotri in Antarctica (1983)
4. When did the speed post service started in India?
Answer. 1986
5. Which Governor General found Telegraph and Postal systems?
Answer. Lord Dalhousie
6. When did the first General Post Office opened in India?
Answer. 1774 (Kolkata)
7. Which is the first postage stamp of India?
Answer. Sinde Dawk (1852)
8. World Postal Day is observed in:
Answer. October 9
9. Indian Postal Day is observed in:
Answer. October 10
10. Where is the highest post office in the world situated?
Answer. Hikkim (Himachal Pradesh)
11. When did Universal Postal Union founded?
Answer. 1874
12. In which year Money Order system introduced in India?
Answer. 1880
13. In which year Postal Life Insurance started in India?
Answer. 1884
14. Where is postal staff college situated?
Answer. Ghaziabad (UP)
15. Who was the first Minister of Communication of India?
Answer. C.R.K Kidwai
16. Who is the author of Meghdootam?
Answer. Kalidasa
17. How many electrons does hydrogen have?
Answer. One
18. What is the international standard unit for measurement of Temperature?
Answer. Kelvin
19. What is the currency of Bangladesh?
Answer. Taka
20. Amartya Sen was awarded Nobel Prize for his contribution in:
Answer. Economics

Download in PDF---- 

Postal Assistant Exam Model Questions and Answers Reviewed by Admin on 20.4.13 Rating: 5 Postal Assistant Exam Model Questions and Answers 1. What is the Full form of PIN? Answer. Po...

No comments :