Powered by Blogger.

Sunday, April 28, 2013

PA/SA Exam 2013-Phase 1: Questions & Answer Key for Part D Reasoning and Analytical Ability


PA/SA Exam 2013-Phase 1: Questions & Answer Key for Part D Reasoning and Analytical Ability

DIRECTIONS (Question no 76 to 79) Read the following passage carefully and answer the questions given below.
A group of seven friends Anil, Vinod, Sumit, Dilip, Indra, Firoz and Gaurav work as Engineer, Accountant, IT Officer, Technician, Clerk, Physiotherapist and Research Analyst for companies L, M, N, P, Q, R and S but not necessarily in the same order. Sumit works for company N and is neither a Research Analyst nor a clerk. Indra is an IT officer and works for company R. Anil work as Physiotherapist and does not work for company L or Q. The one who is an Accountant works for company M. The one who works for company L works as a technician. Firoz works for company Q. Gaurav works for company P as Research Analyst. Dilip is not an accountant.

01. Who amongst the following works as accountant?
(A) Firoz
(B) Anil
(C) Vinod
(D) Dilip
Ans. (C) Vinod

02. What is the profession of Sumit?
(A) Engineer
(B) Clerk
(C) Technician
(D) None of these
Ans. (A) Engineer

03. For which company does Dilip work?
(A) L
(B) R
(C) Q
(D) N
Ans. (A) L

04. Which of the following combinations of person, profession and company is correct?
(A) Vinod - Accountant - R
(B) Firoz - Clerk - Q
(C) Anil - Physiotherapist - M
(D) None of these
Ans. (B) Firoz - Clerk - Q

05. There are five books A, B, C, D and E. C is above D. E is below A. D is above A; and B is below E. Which is the bottom most book?
(A) C
(B) E
(C) B
(D) D
Ans. (C) B

06. The second and the third digits of the following numbers are interchanged and each interchanged number is written in reverse order. Now, if they are arranged in the ascending order, which of the original numbers will be fourth in that order?
592, 987, 176, 468, 719, 398
(A) 987
(B) 176
(C) 468
(D) 719
Ans. (A) 987

07. Rajesh walked 3 km towards East. Then he turned to his left and walked 6 km. He again turned to his right and walked 3 km. After that he turned to his right and walked 9 km. At last he turned to his right and walked 6 km. At what distance is he from the starting point and in which direction?
(A) 3 km South
(B) 1 km North
(C) 2 km South
(D) 3 km North
Ans. (A) 3 km South

08. In the following number series only one number is wrong. Find out the wrong number.
1, 4, 27, 256, 3125, 46669:
(A) 27
(B) 256
(C) 3125
(D) 46669
Ans. (D) 46669

DIRECTIONS: (Question No. 84 & 85) Study the following information carefully and answer the questions given below.
Five persons are travelling in a train - A, B, C, D and E. A is the mother of C who is the wife of E. D is the brother of A and B is the husband A.
09. How is B related to E?
(A) Brother in law
(B) Mother in law
(C) Father
(D) Father in law
Ans. (D) Father in law

10. How is A related to E?
(A) Mother in law
(B) Mother
(C) Sister
(D) Niece
Ans. (A) Mother in law

11. If A = 26, SUN = 27 then CAT = ?
(A) 58
(B) 57
(C) 24
(D) None of these
Ans. (B) 57

12. If A = 1, FAT = 27 then FAINT = ?
(A) 50
(B) 42
(C) 44
(D) None of these
Ans. (A) 50

13. There are some girls and buffalos at a place. If total number of heads is 15 and total number of legs is 46, then how many girls and how many buffalos are there?
(A) 7 girls and 8 buffalos
(B) 9 girls and 6 buffalos
(C) 8 girls and 7 buffalos
(D) 6 girls and 9 buffalos
Ans. (A) 7 girls and 8 buffalos

14. In the following Question pick the choice that establishes the logical relationship:
AD:BE::CF:?
(A) FG
(B) EC
(C) DG
(D) GD
Ans. (C) DG

15. 8 boys sat in a row. Raju is immediate right of Rakesh and immediate left of Shekhar. Shyam is sitting after 3 boys on the right of Shekhar. How many boys were there between Raju and Shyam:
(A) 5
(B) 4
(C) 3
(D) None of these
Ans. (B) 4

16. Given two positions of the dice as being.
When 2 is at the bottom which number is at the top:
(A) 1
(B) 4
(C) 5
(D) 6
Ans. (B) 4

17. In a class examination the average marks in mathematics by Girls was 80% and by Boys 60%. It is logical to conclude:
(A) All boys are weaker at maths than girls
(B) Some girls are better than boys in maths
(C) All girls are more intelligent than boys
(D) None of these
Ans. (B) Some girls are better than boys in maths

18. Pick the odd one out.
(A) Leopard
(B) Lion
(C) Tiger
(D) Wolf
Ans. (D) Wolf

19. In a certain code language 'PROPORTION' is written as 'PORPRONOIT'. How is 'CONVERSION' written in that code language?
(A) VNOCRENOIS
(B) VNCORENOIS
(C) VNOCERONIS
(D) VNOCREIONS
Ans. (A) VNOCRENOIS

20. If 'A B' means 'A is the father of B', 'A @ B' means 'A is the mother of B', 'A ! B' means 'A is the wife of B', then which of the following means 'T is the grandmother of U'?
(A) T@R! S!U           
(B) T@S U!y                         
(C) T@R  y!U
(D) None of these      
Ans(B)T@S U!y 
        
21. Five students participated in an examination and each scored different marks. Naina scored higher than Meena. Kamla scored lower than praveen but higher than Naina. Anuj's score was between Meena and Naina. Which of the following pairs represents the highest and lowest scores respectively?
(A) Praveen Anuj
(B) Naina Praveen
(C) Praveen Naina
(D) Praveen Meena
Ans. (D) Praveen Meena

22. A set of figures carrying certain numbers is given. 
Assuming that the numbers in each figure follow a similar pattern, the missing number (?) is:
 (A) 49
(B) 53
(C) 81
(D) 62
Ans. (B) 53
23. How many triangles does the following figure contain?

 (A) 9
(B) 13
(C) 11
(D) None of these
Ans. (B) 13

DIRECTIONS (Question No. 99 & 100) Seven players were available to be sent to Sydney Olympics for taking part in events Government approved sending only four Ram, Shyam, Kumar, Sita, Geeta, Rita & Anita are the possibles. Two males and two females were to go Due to likes & dislikes, Shyam cannot go if Sita goes, Kumar cannot go if Anita goes, Sita cannot go if Rita goes.
24. If Rita is selected and Shyam is rejected, the team will consist of:
(A) Ram, Kumar, Geeta, Rita
(B) Ram, Kumar, Anita, Rita
(C) Ram, Kumar, Sita, Rita
(D) Ram, Geeta, Anita, Rita
Ans. (A) Ram, Kumar, Geeta, Rita

25. If Sita goes, which other players are also on the team:
(A) Ram, Kumar, Geeta
(B) Ram, Kumar, Rita
(C) Ram, Shyam, Rita
(D) Ram, Kumar, Anita
Ans. (A) Ram, Kumar, Geeta

*We don’t claim about the accuracy of the answers. Comment if there is discrepancy in answers to any questions. 

Pin It
Download PDF click below
Print Friendly and PDF

Posted by : Admin on 28.4.13
Categories:

15 comments:

  1. 24. answer will be (D)

    ReplyDelete
    Replies
    1. NO bcz only 2 males nd 2 females were to go
      option (A) is correct

      Delete
  2. there is only 12 triangle.......

    ReplyDelete
  3. sir plz tell me may i quallify PA exam sir, i got 52 n ecah section 9,12,9,22 n plz tell me futher preparence for phase2 i.e typing pattern

    ReplyDelete
    Replies
    1. 30 words per mintue

      Delete
    2. you have a chance to appear the phase 2......qualifying marks for phase 1 is 50%,,u have got 52 marks...but u have to acheive 40% of marks in 12th exam and added to this 52 marks....overall u have to 100 marks after phase 1 and 2

      Delete
  4. The answer of 11 should be d instead of b.
    a=26,c=28,t=7;total=61

    ReplyDelete
    Replies
    1. a=26,c=24 t=7 total=57

      Delete
  5. ans of 11 is b only, a=26, c=24, t= 7 so total=57

    ReplyDelete
  6. sir what is d min. marks for individual section ?

    ReplyDelete
  7. Sir ji kya qt paper pdf manner mai nahi mil sakta??

    ReplyDelete
  8. 23 is c. there is 11 triangles.

    ReplyDelete

 

Popular Posts

Join Me On Facebook