728x90 AdSpace

Sunday, April 28, 2013

Current Affairs & GK Questions- Part 10

Current Affairs & GK Questions- Part 10
Useful for all competitive Examinations, GK Quiz etc…..


1. Who was the chief guest at 2013 Republic Day parade?
[A] Jigme Dorji Wangchuck
[B] Jigme Khesar Wangchuk
[C] Jigme Singye Wangchuk
[D] Ugyen Wangchuk
Ans. [B] Jigme Khesar Wangchuk

2. "Toward Freedom" is an autobiography of which Indian leader?
[A] Jawaharlal Nehru
[B] Sardar Vallabh Bhai Patel
[C] Mahatma Gandhi
[D] Lal Bahadur Shastri
Ans. [A] Jawaharlal Nehru

3.  What is the capital of Nepal?
[A] Windhoek
[B] The Valley
[C] Pyongyang
[D] Kathmandu
Ans. [D] Kathmandu

4.  Who became the first man to win three successive Australian Open titles in the professional era when he won the final match on Sunday, 27th January 2013?
[A] Andy Murray
[B] Novak Djokovic
[C] Roger Federer
[D] Rafael Nadal
Ans. [B] Novak Djokovic

5. On 6th February 2013, the BCCI instituted an annual lecture to honour the memory of late former India skipper. Can you name the cricket player in whose memory this lecture has been instituted?
[A] Mansoor Ali Khan Pataudi
[B] C. K. Nayudu
[C] Lala Amarnath
[D] E.A.S. Prasanna
Ans. [A] Mansoor Ali Khan Pataudi

6. During February there were controversies on Kamal Haasan's latest film include the naming of the film title itself, Direct-To-Home release conflicts with theatre owners, Islamic protests resulting in banning of the film and political conflicts surrounding this ban. What was the name of the movie?
[A] Manmadhan Ambu
[B] Vishwaroopam
[C] Dasavatharam
[D] Anbe Sivam
Ans. [B] Vishwaroopam

7.  How do we better know playback singer Kedarnath Bhattacharya ?
(A) Shaan
(B) Lucky Ali
(C) Kumar Sanu
(D) Kishore Kumar
Ans. (C) Kumar Sanu

8. What is the scientific name of Vinegar?
(A) Citric Acid
(B) Acetic Acid
(C) Lactic Acid
(D) Tartaric Acid
Ans. (B) Acetic Acid

9. Which co-founder of Infosys, wrote the book `Imagining India : Ideas for the New Century' ?
(A) N.R.Narayan Murthy
(B) N.S.Raghavan
(C) Nandan Nilekani
(D) Kris Gopalakrishnan
Ans. (C) Nandan Nilekani

10. Who was popularly known as the 'Lady with the Lamp'?
[A]Mother Teresa
[B]Sister Nivedita
[C]Florence Nightingale
[D]The Mother (Mirra Alfassa)
Ans. [C]Florence Nightingale

Prepared by: currentaffairs4examz team, Join our FB page-Click Here

Current Affairs & GK Questions- Part 10 Reviewed by Admin on 28.4.13 Rating: 5 Current Affairs & GK Questions- Part 10 Useful for all competitive Examinations, GK Quiz etc….. DOWNLOAD IN PDF-CLICK HERE 1....

No comments :