Powered by Blogger.

Saturday, January 5, 2013

Postal Assistant/ Sorting Assistant (PA/SA) Recruitment Examination – Model Questions from Mathematics Section

Postal Assistant/ Sorting Assistant (PA/SA) Recruitment Examination – Model Questions from Mathematics Section

(Useful for other competitive Examinations also)

Mathematics
1.  Which is the only number that represents the perimeter and area of the same square?
(a)81
(b)12
(c)10
(d)4

2. Cube root of 729 is:
(a)7
(b)9
(c)13
(d)3

3. A train is travelling at 10m/s. If it crosses a pole in 75 seconds, the length of the train is
(a)750m
(b)7.5m
(c)75m
(d)0.75m

4. A car is purchased for Rs. 90,000. After one year if it depreciated by 30%, what is the value at that time?
(a)1,20,000
(b)27,000
(c)63,000
(d)1,17,000

5. Write the next number in the sequence 7, 9, 11, 13, 17, .........
(a)18
(b)19
(c)20
(d)23

6. 3/4th of 1/3rd of 4/5th of a number is 90. Then the number is:
(a)400
(b)450
(c)200
(d)360

7. The ages of a father and son are 4 l and 16 years respectively. In how many years will the father be twice as old as his son?
(a)10 years
(b)8 years
(c)9 years
(d)12 years

8. A candidate who gets 30% of the total marks in a test fails by 50 marks. Another candidate who gets 320 marks fails by 50 marks. Another candidate who gets 320 marks fails by 30 marks. What are the total marks?
(a)900
(b)1200
(c)1100
(d)1000

9. By selling 200 mangoes a man gains the selling price of 40 mangoes. His profit margin on cost is:
(a)20%
(b)25%
(c)33.33%
(d)40%

10. The average of 11 numbers is 50. The average of the first six numbers is 49 and that of the last six is 52. If so, the sixth number is:
(a)50
(b)58
(c)56
(d)55

11. How much time does a train, 280 m long, running at a speed of 72 km/hr, take to cross a bridge of 220 m long?
(a)25 seconds
(b)30 seconds
(c)35 seconds
(d)60 seconds

12. 75% of the students in a school are boys. If the number of girls students is 420, the number of boys is:
(a)1200
(b)1240
(c)1250
(d)1260

13. 0.1 × 0.1 × 0.1
a)0. 1
b)0.01
c)0.001
d)0.3

14. The simple interest on a certain sum deposited at 8% interest per, annum for three years is Rs. 576. The sum deposited is:
(a)Rs. 2400
(b)Rs. 2800
(c)Rs. 3200
(d)Rs. 3600

15. 3X+4X-5X+6X=80. Find the value of X?
(a)10
(b)14
(c)17
(d)19

16. Which ratio has greater difference? 13 : 65 0r 12: 72
(a) 13:65
(b) both
(c)12:72
(d) none

17. 0.08 X 0.80 = ?
(a) 0.064
(b) 0.0064
(c) 0.64
(d) 0.00064

18. What percentage is 100 of 1000?
(a) 10%
(b) 20%
(c) 30%
(d) 40%

19. The product of two numbers is 96 and their difference is 4. The smaller of the two is?
(a) 6
(b) 12
(c) 16
(d) 8

20. The value of X in the series 9, 81, X, 6561 is
(a) 90
(b) 162
(c) 729
(d) none
Answers
1. (d)
2. (b)
3. (a)
4. (c)
5. (b)
6. (b)
7.(c)
8.(d)
9.(b)
10.(c)
 11.(a)
 12.(d)
13.(c)
14.(a)
15.(a)
16.(c)
17. (a)
18. (a)
19. (d)
20. (c)
Prepared by: currentaffairs4examz.blogspot.com
For regular updates like ‘Postal Assistant Examination’ (http://www.facebook.com/pages/Postal-Assistant-Examination/366333513457552) page on facebook!!!!

Pin It
Download PDF click below
Print Friendly and PDF

Posted by : Admin on 5.1.13
Categories:

2 comments:

 

Popular Posts

Join Me On Facebook