728x90 AdSpace

Monday, January 14, 2013

General Knowledge Questions (Solved) from Secretariat Assistant | Auditor Exam 2013 by Kerala PSC

SOLVED PAPER - Assistant/ Auditor; Secretariat, PSC etc.
Section: GENERAL KNOWLEDGE {Exam held on 05.01.2013}

1.      Chief Minister of Uttarakhand?
Ans. Vijay Bahuguna
2.      Who is the President of France?
Ans. Francois Hollande
3.      The Booker Prize winner of 2012 is?
Ans. Hilary Mantel
4.      ICC T 20 World Cup winner of 2012?
 Ans. West Indies
5.      Who won the women’s 100m gold in 2012 London Olympics?
Ans. Shelly-Ann Fraser - Pryce
6.      The 59th National Film Award for Best Director was won by?
 Ans. Gurvinder Singh
7.      God’s particle is the pseudonym of?
Ans. Higgs Boson
8.      Which rocket was launched by ISRO during its 100th mission?
 Ans. PSLV C-21
9.      The 2012 Nobel Prize was awarded to?
Ans. European Union
10. The minister for C-operation in Kerala is?
 Ans. C.N. Balakrishnan
11. India is called a tropical country mainly on account of its?
 Ans. Latitudinal Extent
12. The marshy and forested land in northern part of Uttar Pradesh is?
Ans. Terai
13. Which river is called a river between two mountains?
 Ans. Narmada
14. Which state is called the agricultural epitome of India?
Ans. Uttar Pradesh
15. Which region of India has a larger female population than the male population? Ans. Puducherry (from the options given)
16. Who was the first propounder of the doctrine of ‘Passive Resistance’?
 Ans. M.K Gandhi
17. In which Five Year plan University Grants Commission was set up for promoting and strengthening higher education?
Ans. First Five Year Plan
18. Who is known as the father of Renaissance of Western India?
Ans. M.G Ranade
19. The Longest River in peninsular India?
 Ans. Godavari
20. The largest producer of rice in India?
Ans. Andhra Pradesh (Actually the largest producer of rice in India is West Bengal. But from the options given it is AP)
21. The National Animal of Kerala?
Ans. Elephant
22. The southern most river in Kerala?
Ans. Neyyar
23. The largest National Park in Kerala?
Ans. Eravikulam
24. The first Dam in Kerala?
Ans. Mullapperiyar
25. The most populated district in Kerala as per 2001 census?
Ans. Malappuram
26. Chattampi Swamikal was born in the year?
Ans. 1853
27. The ‘Savarna Jatha’ to support the Vaikom Sathyagraha was organized by?
Ans. Mannath Padmanabhan
28. ‘Vivekodayam’ magazine was published by?
Ans. Kumaranasan
29. ‘Atma Vidya Sangam’  was founded by ?
 Ans. Vagbhatananda
30. In Travancore, The Temple Entry Proclamation was made in?
Ans. 1936
31. The constitution describes India as a?
Ans. Union of States
32. The authority/body competent to determine the conditions of citizenship in India? Ans. The Parliament
33. From which Constitution India borrowed the idea of Directive Principles of State Policy?
Ans. Constitution of Canada
34. Who was the Chairman of the Constituent Assembly of India?
Ans. Dr. Rajendra Prasad
35. Power of Judiciary to declare a law invalid on Constitutional ground is called? Ans. Judicial Review
36. Status of Union Public Service Commission is?
Ans. Constitutional
37. Chairman of National Human Rights Commission is appointed by?
Ans. The President
38. Money Bill of Union Government is first introduced in?
Ans. Loksabha
39. Which amendment act incorporated the Right to education into the list of Fundamental Rights in India?
Ans. 86th Amendment Act, 2002
40. First Chairperson of the National Commission for Women?
 Ans. Dr. Poornima Advani

for regular updates follow us on facebook – to join click here
General Knowledge Questions (Solved) from Secretariat Assistant | Auditor Exam 2013 by Kerala PSC Reviewed by Admin on 14.1.13 Rating: 5 SOLVED PAPER - Assistant/ Auditor; Secretariat, PSC etc. Section: GENERAL KNOWLEDGE {Exam held on 05.01.2013} 1.       Chief Minister ...

7 comments :

  1. hey u r posts are very helpful..

    ReplyDelete
  2. You have to use unchangeable information. Information related politics and current affair needs to be updated on regular basis.

    ReplyDelete
  3. Content of the blog is very impressive and to the point. but you can also find some more important general knowledge question and answers and content for various competitive exam, group discussion and Interviews.

    ReplyDelete
  4. First Chairperson of the National Commission for Women?
    Ans. Dr. Poornima Advani.. this is wrong. correct- Jayanthi patnaik

    The First Commission was constituted on 31st January 1992 with Mrs. Jayanti Patnaik as the Chairperson. The Second Commission was constituted on July 1995 with Dr. (Mrs.) Mohini Giri as the Chairperson. The Third Commission was constituted on January 1999 with Mrs. Vibha Parthasarathy as the Chairperson. The Fourth Commission was constituted on January 2002 and the government had nominated Dr. Poornima Advani as the Chairperson. The Fifth Commission has been constituted on February 2005 and the government has nominated Dr. Girija Vyas as the Chairperson.

    ReplyDelete
  5. Who was the first propounder of the doctrine of ‘Passive Resistance’?
    Ans. M.K Gandhi.. this wrong.. correct one Aurobindo Ghosh

    ReplyDelete
  6. Previous Year Gk questions are really important for any exam.
    Check more previous year GK Paper
    http://gk.hitbullseye.com/Previous-Years/gk-Paper

    ReplyDelete