728x90 AdSpace

Saturday, November 17, 2012

Previous Year Solved Question Paper for Postal Assistant/Sorting Assistant Exam- Karnataka Army Postal Service Examination, January 2009.



Karnataka Postal Circle- Army Postal Service {January 2009}

PART-II: GENERAL KNOWLEDGE

1.      Animals that eat flesh are…………...
a.      Cannibals
b.      Herbivorous
c.      Carnivorous
d.      Quarduped

2.      Diagonal is to square, diameter is to …………………
a.      Earth
b.      Circle
c.      Clock
d.      Cube

3.      The number of players in basketball is
a.      5
b.      7
c.      6
d.      8

4.      Ikebana is a flower arrangement style in …………………
a.      South Korea
b.      Japan
c.      Thailand
d.      Singapore

5.      The southernmost tip of India is?
a.      Kanyakumari
b.      Portblair
c.      Minicoy Islands
d.      Indira Point

6.      Numismatics is a study of ………………………..
a.      Stamps
b.      Animals
c.      Birds
d.      Coins

7.      When something burns, which gas is used up…………………….
a.      Hydrogen
b.      Oxygen
c.      Nitrogen
d.      Carbon dioxide

8.      Dada Saheb Phalke Award winner in Karnataka Film Industry?
a.      Vishnuvardhan
b.      G.V.Iyer
c.      Dr. Rajkumar
d.      Girish Karnad

9.      Dove is a symbol of ……………………
a.      Peace
b.      Terrorism
c.      War
d.      Mourning

10. Jnanapeeth Award winner from Karnataka
a.      Ashapurna Devi
b.      Akhilan
c.      Narayan Reddy
d.      Shivarama Karanth

11. “Vanadematharam” is written by……………
a.      Sharathchandra Chattergee
b.      Rabindranatha Tagore
c.      Chittaranjan Das
d.      Bankim Chandra Chattergee

12. Who is India’s first woman Grand Master in Chess?
a.      Arathie Ramaswamy
b.      Koneru Humpy
c.      S. Meenakshi
d.      S.Vijayalakshmi

13. The age of a tree can be determined by
a.      Measuring its height
b.      Measuring its diameter
c.      Analyzing its sap
d.      Counting the annual growth ring of its stem

14. The earth is:
a.      Spherical
b.      Elliptical
c.      Oblate Spheroid
d.      Prolate Spheroid

15. Which of the following dance originated in Tamil Nadu?
a.      Kathakali
b.      Kathak
c.      Bharathanatyam
d.      Odissi

16. The one rupee note beare the signature of :
a.      Secretary,  Ministry of Finance
b.      Governor, Reserve Bank of India
c.      Finance Minister
d.      None of these

17. Which of the following is not a primary colour?
a.      Blue
b.      Green
c.      Red
d.      Black

18. Meteorology is the science of
a.      Weather
b.      Meteous
c.      Metals
d.      Earthquakes

19. Which of the following is present in hard water?
a.      Calcium
b.      Aluminium
c.      Sodium
d.      Chlorine

20. Which of the following is the oldest veda?
a.      Samaveda
b.      Rigveda
c.      Yajurveda
d.      Atharvaveda

Prepared by: currentaffairs4examz.blogspot.com


ANSWERS
1.      C
2.      B
3.      A
4.      B
5.      D
6.      D
7.      B
8.      C
9.      A
10. D
11. D
12. B
13. D
14. C
15. C
16. A
17. D
18. A
19. A
20. B


Prepared by: currentaffairs4examz.blogspot.com
For regular updates likePostal Assistant Examination(http://www.facebook.com/pages/Postal-Assistant-Examination/366333513457552)’ page on facebook!!!!
Previous Year Solved Question Paper for Postal Assistant/Sorting Assistant Exam- Karnataka Army Postal Service Examination, January 2009. Reviewed by Admin on 17.11.12 Rating: 5 Karnataka Postal Circle- Army Postal Service {January 2009} P ART-II: GENERAL KNOWLEDGE 1.       Animals that eat flesh are…………...

No comments :